X
Annons
X
USA:s president Donald Trump och Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong.
USA:s president Donald Trump och Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong. Foto: IBL, Andrew Harnik/AP. Ill Staffan Löwstedt

Trump kan liksom Mao göra långsiktig skada

Långläsning

Ordförande Mao och president Trump är lika, menar många Kinakännare, trots att de kommer från skilda världar och tidsepoker. Målet för de båda ledarna: att riva ner det gamla systemet. Maos försök tog miljontals människors liv – Trumps lär orsaka bestående skador på synen på sanning, skriver Ola Wong.

Det är inte smog från fabrikerna, det är dimma. Amerikanska medier är folkets fiende. Den dåliga ekonomin beror på utländska fientliga krafter.

Nej, det ovanstående är inga tweets från Donald Trump, utan lögner som det kinesiska kommunistpartiets medier gett ifrån sig vid olika tillfällen. Men det intressanta är att ingen skulle bli förvånad om Donald Trump hade tweetat det – han har faktiskt använt den gamla sovjetiska slagdängan “folkets fiender" för att beskriva seriösa nyhetsmedier.

USA:s president Donald Trump och Folkrepubliken Kinas grundare Mao Zedong.

Foto: IBL, Andrew Harnik/AP. Ill Staffan Löwstedt Bild 1 av 4

Mao Zedong utropar Folkrepubliken Kina på Himmelska fridens torg i Peking den 1 oktober 1949.

Foto: TT Bild 2 av 4

President Donald Trumpt lämnar över pennan till den republikanska kongresskvinnan Liz Cheney efter att ha skrivit under en presidentorder i Vita huset den 27 mars 2017.

Foto: Andrew Harnik/TT Bild 3 av 4

Ivanka Trump tillsammans med sin make Jared Kushner – som rapporteras vara nära att få en miljardaffär med ett kinesiskt bolag.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X