Annons
X
Annons
X

Trump och Clinton i massiva segrar – men inte överallt

Donald Trump drar hem en djup, bred och solid serie segrar i minst sju delstater i söder och nordost på den viktigaste dagen hittills inför presidentvalet. Med väl över 200 delegater säkrade kommer miljardären allt närmare det republikanska partiets nominering.

– Jag ska ena partiet, säger Trump till journalister vid en valvaka i Florida i natt.

(uppdaterad)
Kampen om Vita huset

HOUSTON, TEXAS. Det var egentligen väntat, givet Trumps segrar i New Hampshire, South Carolina och Nevada och hans starka ställning i opinionen. Men det är icke desto mindre en massiv och imponerande serie segrar som miljardären från New York – så sent som i höstas ansedd som en helt osannolik presidentkandidat – drar hem under supertisdagens runt ett dussin primärval över hela USA.

Alla delstater hade tidigt på morgonen svensk tid ännu inte rapporterat, än mindre var alla röster räknade.

Men redan går det att slå fast att Trump vinner åtminstone sju primärval, utöver de tre han redan tagit hem. Trump tar hem Alabama, Tennessee, Georgia, Arkansas, Massachusetts och Virginia. Det ger honom någonstans över 220 delegater totalt.

Annons
X

Hans seger under supertisdagen är inte komplett. Ted Cruz, Texassenatorn, vinner både sin egen hemstat och grannen i norr, Oklahoma. Tidigt på morgonen förutspåddes Floridasenatorn Marco Rubio även vinna sitt första primärval hittills, Minnesota.

Men Trumps vinstsvit är ändå tung, och den stärker bilden av att det republikanska partiet – som hela tiden eftersökt en politisk ”insider” som Jeb Bush eller Marco Rubio till presidentkandidat – ligger gravt i ofas med republikanska väljare ute i landet.

Vid en presskonferens från valvakan i Palm Beach, Florida, verkade Trump försöka framställa sig en aning mera presidentlik än han gjort under de senaste dygnens pajkastning mellan honom och Cruz och Rubio.

Stäng

ALLT OM USA-VALET – viktigaste nyheterna och analyserna om USA-valet direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kommer att ena partiet, och partiet växer. Titta på de delstater där vi vinner, jättestora antal som röstar, sa Trump.

  Han kommenterade också, på en rak fråga, påståenden om att partiet kan komma att försöka kuppa ut Trump vid konventet i juli.

  – Vinner jag så här mycket så tror jag det är väldigt svårt att argumentera för att det inte är jag som ska leda partiet, konstaterade Donald Trump sakligt.

  Hans segrar i särskilt sydstaterna Georgia och Tennessee ser ut att bli särskilt kraftfulla, men även i Massachusetts i nordost. Vid 5-tiden på morgonen, svensk tid, hade Trump 44 procent i Alabama, 40 procent i Tennessee och kraftfulla 48 procent i Massachusetts.

  Ted Cruz höll också ett segertal från Texas sent på natten där han tackade väljarna i Texas och Oklahoma, där han säkrar sin tredje primärvalsseger.

  Även Marco Rubio, som har ser ut att ta sin första seger hittills i form av Minnesota, säger till CNN att han inte har några planer på att hoppa av.

  – Vi hade inte väntat oss att vinna någonting på supertisdagen, säger Rubio till CNN.

  Även John Kasich har chans att säkra en delstat, Vermont, där Trump ledde över Ohios guvernör med bara ett par procentenheter vid klockan 5 svensk tid.

  Foto: AP

  På den demokratiska sidan är dramatiken också stor – Hillary Clinton säkrar flera viktiga och långtgående segrar i särskilt sydstaterna. Den tidigare utrikesministern ser ut att ta hem Virginia med överväldigande dryga 60 procent mot Sanders runt 35, Texas med 67 procent mot knappt 31 och Tennessee med knappt 66 procent med runt 33.

  Totalt tar Clinton hem segrar i minst sju delstater, Sanders i minst fyra. Förutom sin hemstat Vermont tar vänstersenatorn hem Oklahoma, Minnesota och Colorado, enligt tidiga beräkningar av stora amerikanska medier.

  Både Clinton och Sanders framträdde under natten i varsina segertal där de deklarerade fortsatt kamp.

  Men huvudtemat under supertisdagen är alltjämt Donald Trumps segertåg, som ser allt svårare ut att stoppa.

  Varken John Kasich eller Marco Rubio signalerar dock ut några som helst signaler om att vara på väg att hoppa av. Båda vill vänta in sina respektive delstater, Ohio och Florida, som går till val om två veckor. Där har de chans att sopa hem samtliga delegater, 66 respektive 99, eftersom republikanska primärval efter det datumet får ge alla delegater till vinnaren.

  – Om jag inte vinner Ohio är jag ute. Jag sa i New Hampshire att går jag dåligt där så är jag ute. Men jag kom tvåa.

  – Varför säger de inte till Marco Rubio att hoppa av? Jag har bättre chans att vinna Ohio än han har att vinna Florida, argumenterade John Kasich på CNN i måndags.

  Annons
  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X