Annons
X
Annons
X

Vita huset dementerar aktion mot papperslösa

USA:s president Donald Trump överväger att sätta in 100 000 soldater från Nationalgardet i jakten på papperslösa migranter. Uppgifterna dementeras av Vita husets presstalesperson Sean Spicer.

USA:s nye president
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Trumpadministrationen överväger att gripa illegala invandrare, med hjälp av 100 000 soldater från nationalgardet, även miljoner av de invandrare som inte bor nära den mexikanska gränsen, enligt ett dokument nyhetsbyrån AP tagit del av.

Uppgifterna dementeras av Vita husets presstalesperson Sean Spicer.

Det elva sidor långa dokumentet föreslår en militarisering av immigrationspolitiken så långt norrut som Portland och Oregon, och så långt österut som New Orleans.

Annons
X

Fyra stater mot den mexikanska gränsen är inkluderade i förslaget – Kalifornien, Arizona, New Mexico och Texas. Men det inkluderar även stater som Oregon, Nevada, Utah, Colorado, Oklahoma, Arkansas and Louisiana.

Guvernörer i de elva staterna kommer att ha valet om de vill att deras egna trupper ska delta, enligt dokumentet, som ska vara skrivet av sekreteraren för nationell säkerhet, den fyrstjärninge generalen John Kelly.

Trots att nationalgardet tidigare har använts för att hjälpa till med immigrationsrelaterade uppdrag vid den amerikansk-mexikanska gränsen, så är det den förstå gången de opererar så långt norrut.

Det påstådda dokumentet ger nationalgardet rättigheter ”att fungera som immigrationsofficerare i relation till undersökande, gripande och internering av invandrare i USA”. Dokumentet beskriver vidare att projektet kommer att bli ett samarbete mellan delstatliga och federala myndigheter, och det står att personal kommer att få rätten till att genomföra genomsökningar och gripa papperslösa invandrare.

Om förlaget genomförs kan det få kraftfulla konsekvenser. Nästan hälften av de 11,1 miljoner människor som saknar papper i USA lever i någon av de elva staterna, enligt Pew Research Center.

En presidentorder som Trump skrev under förra månaden breddade definitionen av vem som bör ses som en brottsling och som därmed kan bli föremål för deportering.

Annons
Annons
X
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X