Annons
X
Annons
X

”Trump kan driva USA in i ny 1970-talsstagflation”

Den förre Fedchefen Alan Greenspan varnar för att USA:s president Donald Trumps ekonomiska politik riskerar att driva landet in i en ny 1970-talsstagflation, med låg tillväxt och hög inflation. Det rapporterar the Telegraph, som citerar nyhetsbrevet Gold Investor.

Av Direkt
Trumps påverkan på ekonomin
Förre Fedchefen Alan Greenspan.
Förre Fedchefen Alan Greenspan. Foto: Harry Hamburg/AP

Enligt Alan Greenspan innebär USA:s stora skuldberg att beslutsfattarna inte har råd med kraftiga investeringar i infrastruktur, eller lätta kraftigt på finanspolitiken, eftersom det skulle leda in USA-ekonomin i överhettning.

Alan Greenspan befarar att USA kan gå in i en "destabiliseringsperiod" med kraftigt stigande inflation när arbetare kräver högre löner. Detta kan föra tillbaka USA till "det som hände på 1970-talet, då vi senast upplevde stagflation och det fanns en verklig oro för att inflationen skulle stiga utom kontroll".

Fed tvingades då höja styrräntan till 20 procent för att dämpa inflationen, men det förde samtidigt ekonomin in i recession och pressade upp arbetslösheten.

Annons
X

– Jag hoppas att vi inte behöver upprepa den övningen för att stabilisera systemet. Men det är en öppen fråga, sade Alan Greenspan.

Den förre Fedchefen hyser också "allvarlig oro" över framtiden för euroområdet, där länder i norr, som Tyskland "i praktiken har finansierat underskotten i söder".

Han anser också att ECB har större problem än Federal Reserve eftersom tillgångssidan i ECB:s balansräkning är "större än någonsin tidigare".

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons

  Förre Fedchefen Alan Greenspan.

  Foto: Harry Hamburg/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X