Annons
X
Annons
X

Trump: Jag har totalt förtroende för Sessions

Efter att det uppdagats att USA:s justitieminister Jeff Sessions träffade Rysslands amerikanska ambassadör två gånger under valkampanjen utan att berätta om det höll Sessions på torsdagen en presskonferens. Samtidigt säger president Donald Trump att han har ”totalt förtroende” för Sessions.

Trump och Ryssland

”Jag har aldrig haft möten med ryska representanter, det är helt och hållet falskt”, sade Jeff Sessions i januari under en utfrågning med demokraten Al Franken.

På frågan om Sessions ångrade uttalandet svarade han på torsdagens presskonferens:

– Anklagelserna om att jag kontinuerligt träffat ryska representanter är falska, men jag borde ha sagt att jag har träffat en rysk representant och det var ambassadören.

Annons
X

Han sade dessutom att han ställer sig utanför en eventuell utredning om Trumpkampanjens kontakter med Ryssland.

Jeff Sessions och Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Sessions beskrev mötet med den ryske ambassadören som spontant och i linje med det som brukar hända med folk i Jeff Sessions position, det vill säga att ambassadörer söker upp dem för att diskutera olika frågor.

– Den ryska ambassadören skickade en springare till mitt kontor och bad om ett möte. Vi lyssnade till ambassadören och vad han hade att säga, vi talade lite om terrorism, och frågan om Ukraina kom upp och han sa att Ryssland inte hade gjort något fel i den konflikten.

– Jag tror att ambassadörer alltid är ute för att sprida sin agenda, Ukraina till exempel. Jag kan inte tala om för vad den ryske ambassadören hade i sinnet.

På frågan om Sessions träffat övriga ryska representanter svarade justitieministern ”nej”:

– Jag har inte träffat några övriga ryska kontakter.

Tidigare under dagen sade Vita husets presschef Sean Spicer att anklagelserna mot Sessions var helt falska.

– De borde skämmas över sig själva, sade Vita husets presschef om de som anklagade Jeff Sessions för ryska kontakter.

På kvällen skickade Vita huset också ut ett uttalande där Trump säger att anklagelserna är falska och en ”häxjakt” mot Sessions. Presidenten upprepade också vad han sagt tidigare på torsdagen; att han har fullt förtroende för Sessions.

Vid sitt tidigare muntliga uttalande sa Trump också att han ”inte var medveten” om Sessions möte med den ryske ambassadören.

– Vi har inte sett något bevis för att någon i Trumps team – eller en amerikan – var inblandade i det här, säger Paul Ryan, talman i USA:s representanthus.

Annons

Jeff Sessions och Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X