Annons
X
Annons
X
Världen
Krönika

Ola Wong: Trump jackpot för Kina – utom på en punkt

Det är jackpot för demokratins fiender att USA nu valt en politiskt oerfaren koleriker till president. Det kinesiska kommunistpartiets medier har kunnat visa på farorna med väljardemokrati. I Kina kontrollerar censuren folkets åsikter medan partieliten utser ledarna, och först efter långa karriärer i partibyråkratin.

USA:s nye president
Vad betyder Trump för Kina? Den stora kinesiska oron från regeringshåll gäller klimatet, skriver SvD:s Ola Wong.
Vad betyder Trump för Kina? Den stora kinesiska oron från regeringshåll gäller klimatet, skriver SvD:s Ola Wong. Foto: Pablo Martinez Monsivais/ Vincent Yu/AP

Men mitt i pr-segern återstår frågan: vad betyder Trump för Kina? Under valkampanjen sa han ju att Kina är en fiende som ”våldtar USA” och kom med vilda hot om strafftullar på 45 procent. En fingervisning om att Peking tar hoten med ro är att de under veckan efter valet låtit valutan falla till de lägsta nivåerna mot dollarn sedan finanskrisen 2008, detta för att hjälpa kinesisk export.

Faktum är att ingen vet vad Trump vill med världen, frågan är om han själv ens vet det.

Många kinesiska kommentatorer är tvärtemot förhoppningsfulla och glada. Nu slipper de den ideologiskt principfasta och erfarna förhandlaren Hillary Clinton. Den partivänliga skribenten Eric Li ser "en ny dag för världens viktigaste bilaterala samarbete", där en ”pragmatisk” Trump ger upp USA:s försök att hindra Kina från att ta kontroll över regionen och slutar försöka sprida demokrati och öppna marknadsekonomier.

Annons
X

Trump har lovat att riva upp planerade frihandelsavtal, däribland TPP-avtalet med Stilla havsländerna som utesluter Kina. Om TPP faller kommer även det tomrummet troligen att fyllas av Kinas alternativa handelsavtal, kommenterar Australiens utrikesminister Julia Bishop. Hu Shuli, chefredaktören för det relativt liberala magasinet Caixin i Peking varnar att Kina bör se Brexit och Trump som lärdomar på vad som händer om inte de ”övriga 99 procent” av befolkningen får del av globaliseringens frukter.”

Den stora kinesiska oron från regeringshåll gäller klimatet. Paris-avtalet var den enda viktiga amerikansk-kinesiska framgången under Obama-åren. Trump vill riva upp det, trots att det trädde i kraft denna månad. Kina, världens största utsläppare av växthusgaser, är nu i den ovana sitsen att framstå som den som tar mest ansvar för världens framtid.

Trump kan komma att konfrontera Kina för att ena det amerikanska folket bakom sig.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Osäkerheten är än större vad Trump vill med krutdurken Sydkinesiska havet och Taiwan. Trump-lägret har både lovat massiv upprustning, men också uppmanat USA:s allierade att betala sitt eget beskydd, eller till och med skaffa kärnvapen.

  Många analytiker väntar sig att Trump kommer att inleda med någon högljudd symbolpolitik, som att köra amerikanska krigsfartyg genom Sydkinesiska havet. Sedan övergår han till att vilja göra affärer – och låter Kina fortsätter sin målmedvetna annektering. Men även om USA överger sina allierade kommer länder som Vietnam, Japan och Indien inte acceptera en roll som Kinas vasallstater utan strid.

  Analytikern Franscesco Sisci menar tvärtom. Han spekulerar att Trump kanske kommer att konfrontera Kina för att ena det amerikanska folket bakom sig. Han kan göra en deal med Putin och överge Europa, med allt vad det innebär för Sveriges Östersjögrannar. I utbyte får USA ryskt stöd mot Kina, skriver Sisci i Asia Times.

  Faktum är att ingen vet vad Trump vill med världen, frågan är om han själv ens vet det. Och även om kommunistpartiet tycker att historien gett dem rätt är verkligheten den att Kina och Ryssland redan tidigare hade ledare med hypernationalitisk agenda som odlar en konspiratorisk världsbild och offermentalitet hos sina anhängare, liksom Trump.

  Annons
  Annons
  X

  Vad betyder Trump för Kina? Den stora kinesiska oron från regeringshåll gäller klimatet, skriver SvD:s Ola Wong.

  Foto: Pablo Martinez Monsivais/ Vincent Yu/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X