X
Annons
X

Trump har satt fart på landsbygdspolitiken

Landsbygdspolitiken har det senaste året fått uppmärksamhet som kanske aldrig förr. Bedömare anser att det är presidentvalet i USA 2016 och brexitomröstningen samma år, där väljare utanför städerna spelade en avgörande roll, som fått svenska politiker att ta frågan på större allvar.

Både landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och statsminister Stefan Löfven (S) har det senaste året framhållit att regeringar av alla färger under lång tid försummat den svenska landsbygden. De och flera andra ledande politiker har också varnat för ökande populism när Sverige riskerar att "slitas isär".

Problemen för glesbygden är gamla. I den nedåtgående spiralen finns sjunkande invånarantal i många kommuner vilket ger lägre skatteinkomster medan utgifterna för den ofta äldre befolkningen som bor kvar ökar. Färre invånare leder också till nedläggningar av skolor, daghem, primärvård, butiker och alla andra former av service.

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och statsminister Stefan Löfven (S) har landsbygdspolitiken försummats. De har varnat för ökande populism om Sverige tillåsts "slitas isär". Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 2

En nedlagd livsmedelsbutik i Hälsingland som numera fungerar som anslagstavla. Arkivbild

Foto: Hasse Holmberg / TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X