Annons
X
Annons
X

Trump eller Putin – vem vinner lyxfajten?

USA:s president Donald Trump och Rysslands motsvarighet Vladimir Putin har både beundrats och kritiserats för extravagant leverne. SvD listar här några av de lyxvanor som statscheferna omger sig med.

Vladimir Putin vid en av sina yachter och Donald Trump i sin egna Boeing ”Trump Force One”.

Foto: IBL Bild 1 av 2
Foto: Carolyn Kaster/AP Bild 2 av 2

Bild 1 av 11

Vladimir Putin vid en av sina yachter och Donald Trump i sin egna Boeing ”Trump Force One”.
Vladimir Putin vid en av sina yachter och Donald Trump i sin egna Boeing ”Trump Force One”. Foto: IBL

Först ut är Vladimir Putin, som sägs ha klockor för en halv miljon dollar och en flygplanstoalett för 75 000 dollar. Enligt en Putin-kritisk rapport har presidenten tillgångar värda miljarder.

Putin: Klockor värda miljoner styck

Foto: Carolyn Kaster/AP

Världsledare som Barack Obama och Francois Hollande har klockor som är värderade till under 200 dollar. Men Putin, som enligt Rysslands inrikesministerium bara har tillgångar värda 150 000 dollar, bär klockor som kostar nästan 700 000 dollar, enligt oppositionsgruppen Solidaritet.

Den dyraste klockan i Putins samling är en Lange & Sohne-klocka som består av kristall och guld. Den värderas till en halv miljon dollar, enligt en Putin-kritisk rapport.

Enligt oberoende källor har Putin en privat förmögenhet på mellan 70 miljarder och 150 miljarder dollar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alexei Druzhinin/AP Bild 1 av 2

En av Putins yachter, i Sotji.

Foto: IBL Bild 2 av 2

Bild 2 av 11

Putin: Fick en yacht av en vän

Foto: Alexei Druzhinin/AP

Putin har inte mindre än fyra yachter på olika platser i landet, enligt en rapport som citeras av New York Times.

En av yachterna ska ha varit en present från en av Rysslands rikaste personer. Putins mest iögonfallande yacht är drygt 53 meter lång och kostade drygt 37 miljoner dollar. Denna yacht har bland annat vinkällare och en pool med vattenfall.

En av Putins yachter, i Sotji. Foto: IBL
Annons
X
Annons
X
Foto: Mikhail Klimentjev/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 11

Putin: 700 bilar i garagen

Foto: Mikhail Klimentjev/AP

Vladimir Putin har alltid älskat bilar. Hur många bilar äger han? Den senaste sammanräkningen av hans flotta av bilar visar att han äger runt 700 stycken. Putin har till och med Formula 1-bilar till förfogande.

Han säger själv att hans favoritbilar är de som är tillverkade i Ryssland. Men eftersom Ryssland knappast har en tradition av att tillverka lyxbilar får man anta att hans uttalande bara ville få honom att framstå som mer patriotisk, enligt en rapport som den mördade Putin-kritikern Boris Nemtsov lade fram före sin död.

Den dyraste bilen i Putins garage är en 3,5 tons bepansrad limousine som ska vara omöjlig att spränga ens med en raket.

Annons
X
Annons
X

Vladimir Putin med Dmitrij Medvedev (mitten) och Silvio Berlusconi (till vänster).

Foto: Vladimir Rodionov/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 11

Putin: Maffigt presidentplan – och 42 till att välja mellan

Vladimir Putin med Dmitrij Medvedev (mitten) och Silvio Berlusconi (till vänster).
Vladimir Putin med Dmitrij Medvedev (mitten) och Silvio Berlusconi (till vänster). Foto: Vladimir Rodionov/AP

Trots att han har en primär presidentjet så räcker det inte för Putin. Presidenten har nu tillgång till 43 flygplan, enligt en rapport som bär den sarkastiska titeln ”En galärslavs liv”. Man kan fråga sig varför presidentflygplanet inte räcker, med tanke på att interiören är fylld med guld och designad av mästarhantverkare enligt Putins önskemål.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alexei Nikolsky/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 11

Putin: Flygplanstoalett för 75 000 dollar

Foto: Alexei Nikolsky/AP

En intressant inredningsdetalj i ett av Putins flygplan är en toalett – för 75 000 dollar. Livsstilssajten My First Class Life skriver att det är oklart varför toaletten har kostat så mycket, men spekulerar kring att toaletten spelar musik, masserar ryggen och putsar skorna. My First Class Life skriver vidare att det ”kanske ger oss den största insikten till Putins skandalösa utgiftsvanor och varför han har blivit kritiserad under de senaste åren.

Hur har världen fått kännedom om Putins extrema utgifter och extravaganta leverne? En av de främsta uppgiftslämnarna under åren har Boris Nemtsov varit. Han var biträdande premiärminister under Boris Jeltsin, och sedan en tongivande kritiker av president Putins politik. I februari 2015 sköts Nemtsov till döds på öppen gata i centrala Moskva, 55 år gammal.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 11

Putin: 20 palats för flera miljarder dollar

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Putin har enligt en ny rapport byggt om 20 massiva palats runt om i Ryssland för flera miljarder dollar. Alla husen är i toppskick och inkluderar varje tänkbar lyx. Det mest imponerande huset i samlingen är ”Putins palats”, som återfinns i Gelendzhik och beräknas vara värd en miljard dollar.

Projektet utvecklades i största hemlighet och media var förbjudet från att besöka byggarbetsplatsen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Alexei Nikolsky/AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 11

Putin: 15 helikoptrar som är tungt beväpnade

Foto: Alexei Nikolsky/AP

Om man trodde att 43 flygplan räcker så har man fel. Putins har även 15 helikoptrar som är tungt beväpnande, om någon skulle försöka skada presidenten.

Den mest imponerande helikoptern i Putins arsenal är en Mi-8:a som har blivit helt anpassad för Putins säkerhet och komfort.

Putin är dock inte den enda statschefen som spenderat stora summor på just helikoptrar. USA:s president har tillgång till en arsenal värd 20 miljarder dollar.

Annons
X
Annons
X
Foto: Wikimedia Commons Bild 1 av 1

Bild 8 av 11

Trump: Ett penthouse för 100 miljoner dollar

Foto: Wikimedia Commons

Högst upp i Trump Tower på Manhattan i New York finns USA:s nyblivne president Donald Trumps penthouse. De tre våningarna är fyllda av guldattiraljer, med golv och väggar i marmor. Dörren till lägenheten är av guld och diamanter som välkomnar gäster. Lägenhetens stolar är inspirerade av den franske kungen Louis XIV, och taket och målningar är fyllda av referenser till grekisk mytologi. Lägenheten har en fantastisk utsikt över Central Park.

Annons
X
Annons
X

Donald Trump ombord på sitt privata jetplan.

Foto: IBL Bild 1 av 1

Bild 9 av 11

Trump: Har rest i ”Trump Force One”

Donald Trump ombord på sitt privata jetplan.
Donald Trump ombord på sitt privata jetplan. Foto: IBL

Trump reser i en Boeing 757–200, känd som Trump Force One, som han köpt från Microsoftgrundaren Paul Allen. Den exakta prislappen är inte känd, men medieuppgifter har talat om 100 miljoner dollar. Han har renoverat den med många guldpläterade detaljer, bland annat delar av säkerhetsbältena, och familjen Trumps vapensköld.

Trumps flygplan har en biosalong. Enligt Vouge har Trumps plan även sidentapeter. I Trumps sovrum finns en stor säng och en stor tv. Planet hyser också flera lounger och en matsal.

Annons
X
Annons
X

Donald Trumps fru Melania i en Cadillac.

Foto: Marion Curtis/IBL Bild 1 av 1

Bild 10 av 11

Trump: Har en arsenal av lyxbilar

Donald Trumps fru Melania i en Cadillac.
Donald Trumps fru Melania i en Cadillac. Foto: Marion Curtis/IBL

När han inte är i luften åker Trump runt med sin arsenal av lyxbilar. Han är förtjust i Rolls-Royce, men han äger också en Mercedes-Benz SLR McLaren och en Lamborghini Diablo.

Annons
X
Annons
X

Trumps Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.

Foto: Nancy Ellison/IBL Bild 1 av 2
Foto: Ralph Notaro/IBL Bild 2 av 2

Bild 11 av 11

Trump: Har egen privat klubb i Palm Beach

Trumps Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida.
Trumps Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida. Foto: Nancy Ellison/IBL

1985 köpte Trump Mar-a-Lago estate i Palm Beach för tio miljoner dollar och förvandlade det till en privat klubb. Klubbområdet är 68,796 kvadratmeter stort. Herrgården byggdes 1924 av Marjorie Merriweather Post. Trump bodde på egendomen i tio år innan han gjorde om det till en exklusiv privat klubb.

Egendomen har nog 58 sovrum, 33 badrum tolv öppna spisar och tre skyddsrum.

Foto: Ralph Notaro/IBL
Annons
Annons
X
Annons
X