X
Annons
X

"Trump-diplomatin" riskerar ändra praxis

När Trump blandar sig i europeisk inrikespolitik bryter han inte bara mot oskrivna regler för diplomati. Han riskerar också att, i ett längre perspektiv, förflytta praxis för vad politiska ledare kan komma undan med. Det är läge att oroa sig, anser Christer Jönsson, professor i statsvetenskap.

Av TT

Att uttala sig om andra länders interna angelägenheter har alltid varit ett stort tabu i diplomati. Ändå är det just vad den amerikanske presidenten Donald Trump ägnat de senaste dagarna – och månaderna – åt.

– Jag skulle ha gjort det väldigt annorlunda. Jag berättade faktiskt för Theresa May hur hon skulle göra, men hon höll inte med, sa Trump i en intervju i torsdags med Storbritanniens största tidning, tabloiden The Sun, när han tillfrågades om den brexitplan som landets premiärminister lagt fram.

Donald Trump träffade Storbritanniens premiärminister Theresa May på hennes lantresidens utanför London, Chequers, i fredags.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT Bild 1 av 3

I en intervju med den brittiska tabloiden The Suns politiska redaktör, Tom Newton Dunn (bilden), kritiserade Trump både premiärminister Theresa May och hennes sätt att hantera Storbritanniens skilsmässa med EU. Kritik han senare valde att tona ner.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT Bild 2 av 3

En av Donald Trumps tweets som spreds över världen var den där han efter kärnvapenhot från Nordkoreas ledare Kim Jong-Un uppmanar "någon från hans svältande regim" att USA "också har en kärnvapenknapp som är större och mer kraftfull". Bilden är från mars 2018.

Foto: Ahn Young-joon/AP/TT Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X