Annons
X
Annons
X

Gräl mellan Trump och CNN – anklagas för "fejknyheter"

Ett storgräl har uppstått mellan Donald Trump och CNN, sedan den blivande presidenten på onsdagskvällen svensk tid anklagade CNN för att vara ”fejknyheter”. Detta sedan CNN rapporterat om påstådda ryska försök att kompromettera Donald Trump.

(uppdaterad)
USA:s nye president

När Donald Trump tog till orda vid sin första pressträff sedan han valdes till USA:s nästa president utbröt storgräl med ett av landets mest prestigefulla nyhetsorganisationer, CNN.

Bakgrunden till konflikten är den nyhet som CNN publicerade tidigare på tisdagskvällen, om ett hemligt möte med USA:s underrättelsetjänst, Barack Obama och Donald Trump. Under mötet ska underrättelsetjänsten ha presenterat uppgifter om att Ryssland har samlat in komprometterande information om Donald Trump, i syfte att kunna utöva påtryckningar mot den blivande presidenten.

Nyhetssajten Buzzfeed har publicerat en samling dokument som påstås utgöra grunden för den genomgång som Obama och Trump fick, medan CNN – utan att publicera några detaljer – säger sig ha tagit del av den tvåsidiga sammanfattning som presenterades för den nuvarande och den blivande presidenten.

Annons
X

Materialet, vars äkthet inte bekräftats, uppges främst visa på täta band mellan Ryssland och Donald Trump.

Donald Trump gick i taket efter nyheten och tog ut sin ilska på sedvanligt vis – på Twitter:

”FALSKA NYHETER — EN FULLSTÄNDIG POLITISK HÄXJAKT”, skrev han.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Föga förvånande dominerade anklagelserna Donald Trumps första presskonferens. Donald Trump försäkrade upprepade gånger att han inte har något som helst att göra med Ryssland – och kallade underrättelserapporten för ”skräp” och ”en skamfläck” som aldrig borde läckts till allmänheten.

  Han fortsatte med att kräva en ursäkt från Buzzfeed och CNN, kallade Buzzfeed en ”misslyckad skräphög” och sade att den typen av rapportering av falska nyheter är något som skulle kunna ha skett i Nazityskland.

  Och det var efter presidentens attack mot CNN som bråket mellan tv-kanalens reporter Jim Acosta och den blivande presidenten uppstod.

  – Eftersom du attackerar oss, kan du låta oss ställa en fråga? ropade han till Donald Trump – som genast gick i svaromål.

  – Inte du, din organisation är fruktansvärt, sade Donald Trump.

  Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP

  Jim Acosta gav sig dock inte, utan fortsatte ropa till en blivande presidenten.

  – Du attackerar vår nyhetsorganisation, kan du ge oss en chans att ställa en fråga?

  Donald Trump svarade med att be Jim Acosta att ”inte vara oartig”, och attackerade sedan CNN än en gång.

  – Jag tänker inte ge er någon fråga, ni är fejknyheter!

  På onsdagskvällen svensk tid gick CNN ut och försvarade sin publicering av nyheten kring Rysslands-dokumenten – och riktade sig direkt till Trumps administration och bad dem förtydliga vad det var som var felaktigt i CNN:s publicering.

  Samtidigt poängterar CNN att de aldrig publicerat några detaljer ur handlingarna, tvärt emot vad administrationen påstått.

  – Det stämmer inte. Vi gjorde aldrig det, vi tillhandahöll aldrig en enda detalj från dokumentet, säger CNN:s Washington-korrespondent Jack Tapper.

  Samtidigt tar CNN avstånd från Buzzfeeds publicering av hela den rapport om Trumps påstådda kopplingar till Ryssland och andra känsliga uppgifter.

  – Det jag misstänker att vi ser här är ett försök att misskreditera legitima och ansvarsfulla försök att bevaka den här tillträdande administrationen, med oansvarig journalistik som skadar oss alla, säger Jack Tapper.

  Enligt TT har Buzzfeed försvarat sig med att den obekräftade rapporten har cirkulerat bland politiker, underrättelseorganisationer och politiker i flera veckor – och att Buzzfeed publicerade den efter CNN:s rapportering, för att låta det amerikanska folket bilda sig sin egen uppfattning.

  FBI har uppgett att de just nu utreder trovärdigheten i uppgifterna om att Ryssland skulle ha komprometterande information om Donald Trump. Kremls talesperson Dmitrij Peskov beskriver dem som fullständigt nonsens med syftet att skada relationerna mellan Ryssland och USA.

  Annons

  Donald Trump.

  Foto: Evan Vucci / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X