Trump åter­använder trick inför extraval

Donald Trump talar redan om valfusk inför extravalet som hålls i Kalifornien under natten mot onsdag svensk tid.
Donald Trump talar redan om valfusk inför extravalet som hålls i Kalifornien under natten mot onsdag svensk tid. Foto: Kevin Dietsch/AP

Jättedelstaten Kalifornien går till extraval på tisdagen där väljarna beslutar om guvernören Gavin Newsom, en demokrat, ska avsättas. Redan före valet har ex-president Trump och andra republikaner utmålat det som riggat.

Under strecket
Publicerad
President Joe Biden kampanjar för Kaliforniens guvernör, demokraten Gavin Newsom, som riskerar avsättas i ett extraval.

President Joe Biden kampanjar för Kaliforniens guvernör, demokraten Gavin Newsom, som riskerar avsättas i ett extraval.

Foto: Wally Skalij /Ap
Annons

För fjärde gången i USA:s historia håller en amerikansk delstat, Kalifornien, ett speciellt sorts val när väljarna på tisdagen röstar om de ska behålla eller avsätta delstatens guvernör, demokraten Gavin Newsom. Han hamnade i blåsväder när han visade sig bryta mot sina egna covidrestriktioner. Andra problem, som utbredd hemlöshet i storständerna, har också byggt på missnöjet.

Inte alla delstater har möjligheten att avsätta en guvernör genom en så kallad ”recall election”, som startas genom att ett visst antal namnunderskrifter samlas ihop. Det har bara hänt fyra gånger i USA:s historia att väljare röstat om att avsätta en guvernör, enligt politikanalyssajten FiveThirtyEight.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons