Recension

Summer CrossingTruman före myten Capote

POSTUM DEBUT Det är lätt att förstå att Truman Capote hade svårt att släppa taget om sitt första manuskript - det som föregick genombrottsromanen men sedan försvann. Tills för två år sedan. ”Summer Crossing” är ingen stor roman, men ansatsen finns här, skriver Steve Sem-Sandberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Enligt legenden var Truman Capotes förstlingsverk ”Andra röster, andra rum” (1948) en av de där spektakulära debutromanerna som gjorde författaren rik och berömd över en natt. Fullt så dramatiskt var det dock inte. Enligt Gerald Clarke, vars biografi ”Capote” nu påpassligt kommit ut i svensk nyutgåva (Svenska Förlaget), mottogs Capotes debutroman relativt återhållsamt av kritikerna. Vad som däremot skapade bokens och därmed också Capotes berömmelse var det fotografi av författaren som förlaget Random House lät trycka på omslagets baksida. Den unge Capote själv, med pojkaktig pannlugg, halvliggande i en viktoriansk schäslong med blicken utmanande fäst vid betraktaren.

En mediehype med andra ord: folks föreställningar om författaren var vad som sålde boken. I Capotes fall skulle detta visa sig vara ett livslångt dilemma. Den sociale aktören, författaren som poserade som författare, hotade hela tiden att ta över.
Vad som inte varit allmänt känt var att Capote innan han begick sin uppseendeväckande debut redan färdigställt manuset till en helt annan roman. Manuset till denna bok skall ha funnits bland de travar av bråte och gammalt bohag som Capote i början på 60-talet lät vräka från sin källarvåning i Brooklyn Heights. Eftersom det antagits att manuset därefter förkommit var det med viss förvåning auktionsfirman Sotheby”s i London på hösten 2004 lät meddela att ett fullständigt manus dykt upp bland en mängd privata brev och fotografier som en privatperson önskade sälja. Det var nog inte utan viss bävan som Capotes litterära exekutörer läste manuskriptet och tog ställning till om de skulle ge ut det eller inte. Så skedde dock - under samma titel som Capote givit de fyra handskrivna anteckningsböcker som manuskriptet består av.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons