Annons

Tröttsam tid för allergiker

För en femtedel av befolkningen med pollenallergi betyder våren en tröttsam kamp mot snuva, irriterade luftvägar och kliande utslag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Allie dela Rosa från Stockholm använder nässpray för att dämpa pollenallergin, men kan också tänka sig alternativa metoder.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1

Allie dela Rosa från Stockholm använder nässpray för att dämpa pollenallergin, men kan också tänka sig alternativa metoder.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Allie dela Rosa från Stockholm använder nässpray för att dämpa pollenallergin, men kan också tänka sig alternativa metoder.
Allie dela Rosa från Stockholm använder nässpray för att dämpa pollenallergin, men kan också tänka sig alternativa metoder. Foto: LARS PEHRSON

En av de drabbade är Allie dela Rosa som står och väljer bland nässprayerna på ett apotek i Stockholm. Förra året var första gången hon började känna av pollen och symptomen är de klassiska.

– Jag tar medicin för att slippa kliande ögon och rinnande näsa, ibland funkar det och ibland inte.

Värst just nu är det för dem med allergi mot hassel och al enligt Kerstin Alm Kübler, museiintendent på Naturhistoriska riksmuseet.

– Också som björkallergiker kan man känna av en del eftersom det är liknande allergener, säger hon och tillägger att björken inte väntas blomma förrän tidigast i slutet av april.

Även om det i dag inte går att bota allergi finns det många behandlingar. Utöver receptfria preparat finns det alternativa metoder, med alltifrån kosttillskott och örttuggummin till nässprayer och saltpipor.

Annons
Annons

Men enligt Läkemedelsverket klassas ingen av dem som naturläkemedel, som innebär att de måste uppfylla en del tillverknings- och säkerhetskrav samt ha en dokumenterad avsedd effekt.

– Det finns inga naturläkemedel mot allergier eller ens i gränslandet, säger Mårten Forrest, informatör vid verket.

Reidar Grönneberg, specialist inom allergi- och lungsjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset, menar att det saknas vetenskapliga belägg för att de metoder som inte är godkända som läkemedel skulle hjälpa.

– Därför är det ingenting vi rekommenderar, men det är ingenting vi avråder ifrån heller, det kan övervägas som komplement ibland, säger han och tar laser-behandling, zonterapi och akupunktur som exempel.

– Om metoderna har någon effekt så är den ofta kortvarig.

Ines Vinge, läkare och specialist inom astma och allergisjukdomar vid Lidingö sjukhus, har gjort flera astma- och allergistudier, varav en om laserljus och akupunktur. Hon är ”mycket fascinerad” av alternativ behandling.

– Jag använder framgångsrikt laser- och nålakupunktur som komplement till sedvanlig behandling.

Hon håller inte med om att det bara har kortvarig effekt. Dock tycker Ines Vinge att man först och främst ska se det som ett komplement till sedvanlig behandling.

Astma- och allergiförbundet uttalar sig inte om alternativa behandlingar:

– Förutom en: Att skölja näsan med vatten på kvällarna hjälper pollenallergiker under pollentiden. Saltat, så det är som tårar, ska det vara, säger Marianne Jarl på förbundet.

– Likaså är det bra att skölja igenom håret innan man går och lägger sig. Men det är så effektiva och billiga metoder att ingen vill kalla dem alternativa.

För Allie dela Rosa, som känt av sin pollenallergi i några veckor, hjälper det att ta en dusch varje kväll under den värsta säsongen. Hon kan tänka sig att testa alternativa metoder.

– Jag skulle kunna tänka mig att prova det om det hjälpte.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons