Hela denna artikel är en annons

Tröttnade på sjukvården – nu startar hon sjukhus

Annika Sundbom Åström planerar att skapa ett nytt sjukhus i ett gammalt barnhem.
Annika Sundbom Åström planerar att skapa ett nytt sjukhus i ett gammalt barnhem. Foto: Privata bilder

För 17 år sedan klev hon av för att starta eget. Men när Annika Sundbom Åström hoppade in på IVA under coronakrisen märkte hon att något inte stod rätt till. Nu drar Sveriges mest okända vårdpionjär igång ett helt nytt sjukhus.

Annika Sundbom Åström har en bakgrund som IVA-sjuksköterska på Sollefteå sjukhus. 2003 lämnade hon för att starta eget och har sedan dess arbetat som ledarutvecklare. Under coronakrisen hoppade hon in kort in till IVA, men märkte snabbt att mycket hade förändrats.

– Jag upplevde att gemenskapen inte var lika stark. Det finns en större detaljkontroll och tilliten till varje enskild medarbetare har minskat. När ledningen saknar vision och inte litar på sig själv så litar den inte heller på omgivningen.

Tidningen Näringslivet – en företagsnära nyhetstjänst. Besök tn.seExtern länk

Målet är att skapa ett nytt sjukhus

Nyligen fick hon ett uppdrag av aktiebolaget Ådalsklinikerna som har köpt upp Hammars gamla sjukhem utanför Nyland. Målet är att skapa ett nytt sjukhus. Tanken är att sjukhuset ska innehålla en specialistklinik inom kirurgi samt en kvinnoklinik och en smärtklinik.

– Jag vill skapa ett sjukhus där jag själv skulle vilja få vård. Där man ser hela människan.

Aktieägarna består främst av medlemmar ur gruppen ”Ådalen reser sig”, som skapades i syfte att rädda Sollefteå sjukhus.

– Våra aktieägare består av människor som alla vill se en sjukvård så som vi vill att den ska vara; tillgänglig, tillitsfull och som har visioner.

Köper gammalt barnhem

Fastigheten är ett gammalt barnhem från 1929 på 14 000 kvadratmeter som omgärdas av ytterligare sju hektar mark. Annika Sundbom Åström konstaterar att de samlat ihop tillräckligt mycket kapital för att köpa fastigheten och påbörja projektet.

– Vi har kapital men inte tillräckligt mycket än så länge. Vi kommer fortfarande att behöva kapital för att bland annat renovera och rekrytera personal. Vi ökar fortfarande med medlemmar som vill bidra och vi märker att behovet av en ny form av sjukvård är stort. Det som är bra med att ha flera som vill bidra är att ju fler man är desto mindre måste varje enskild person stoppa in.

Håll dig uppdaterad – prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrevExtern länk

Storslagen vision

Visionen är storslagen. Enligt Annika Sundbom Åström ska sjukhuset uppfylla några av Agenda 2030 målen.

– Vi vill vara självhushållande i så stor utsträckning som det går i framtiden. Inledningsvis skapa samarbeten med lokala distributörer. När det var sjukhem var det ett självhushåll och det finns redan vinbärsbuskar och äppelträd. Miljön är helt makalös.

Det är många som känner att de har svikits när det gäller dagens sjukvård, konstaterar Annika Sundbom Åström.

– I dag pratas det mycket om privatisering, men egentligen spelar det inte så stor roll om det drivs av ett aktiebolag eller en region. Pengarna som kommer in ska användas med respekt och för att skapa ett bättre samhälle oavsett, säger hon och fortsätter:

– Det skulle vara jätteroligt att göra det med skattefinansierade medel, men just nu går det inte. Långsiktiga mål kräver också ganska mycket mod. Och det finns inte heller så många offentliga sektorer som överhuvudtaget har långsiktiga positiva mål.

Fördjupa dig inom näringslivsfrågor – helt gratis. Besök tn.seExtern länk
Annons
Annons
Annons