Trött på porr på Operan

Under strecket
Publicerad
Annons

För cirka två hundra år sedan hade sångarna makt. Om de var mycket skickliga och omtyckta kunde de tvinga tonsättarna att komponera en aria bara för dem där de fick visa sin virtuositet. Nu är det regissörerna som har makten. Mozarts eller Verdis operor har blivit regissörens verk. Musiken är förstås densamma men text, handling, dekor ändras.
Bögar, transvestiter och hångel ska det vara på scenen och detta är så populärt att det förekommer nästan i varje opera. Det blir oskönt och rörigt och så tramsigt att man måste blunda för att kunna njuta av den vackra musiken. Jag beundrar verkligen de duktiga sångare vi har i Sverige som kan sjunga så fint medan de måste agera och lyda alla dumheter som regissören bestämt.
Vi är många som älskar opera men som numera blir besvikna och vi undrar vilken publik man riktar sig till? Vi, i min generation talar mycket om den här sorgliga utvecklingen som sker i hela Europa nu. Det är inte fel att förlägga handlingen till modern tid men det ska göras med stil. Musiken
är väl ändå det viktigaste i en opera. Men recensionerna handlar mer om allt annat.Våra barn (30-40 år) som har intresse för kultur går till operan en gång. Sedan återgår de till bion som är billigare och som ger våld och porr hur mycket som helst om de nu vill ha detta.
I värsta fall har man förstört Mozart och Verdi för dem.
Det vore intressant att höra vad sångarna och andra musikälskare tycker.

Lena Böving.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons