Trotsigt Sudan tar strid mot FN

KAPSTADEN Sudans vägran att samarbeta med krigsförbrytardomstolen i Haag ställer landet på kollisionskurs mot hela FN-systemet.

Under strecket
Publicerad
Annons

FN:s säkerhetsråd har uppmanat International Criminal Court att inleda en förundersökning mot dem som ligger bakom övergreppen i Darfur i västra Sudan. Det är första gången säkerhetsrådet hänskjuter en konflikt till ICC.
ICC får enligt stadgarna bara inleda förundersökningar i länder som är medlemmar av domstolen. Sudan är inte medlem. Men när säkerhetsrådet griper in upphöjs brotten till en internationell nivå, och är inte längre Sudans interna angelägenhet.
När ICC i måndags inledde förundersökningen mot Sudan svarade Omar al Bashirs regim i Khartoum att man inte tänker tillåta att sudanesiska medborgare utlämnas och döms i ett annat land.
Sudan pekar på att man har en egen rättsprocess och att 15 soldater som gripits för krigsförbrytelser ska ställas inför rätta. De anklagas för att ha bränt byar, mördat och våldtagit.

– De (ICC) är välkomna att skicka observatörer till
våra domstolar, men om de tänker inleda rättegångar med sudaneser är det inte acceptablelt. Deras undersökningar är en del av domstolsprocessen, säger Majzoub al-Khalifa, som leder Sudans delegation i fredssamtalen, till Reuters.
Om de 15 ställs inför rätta i Sudan betyder det inte att de slipper åtal i Haag. Det hänger på om ICC anser att rättegången i Sudan varit trovärdig.
ICC har cirka 50 namn på misstänkta. Många hör till janjawid-milisen, som ofta utpekas som regeringsarméns förlängda arm. Janjawid och armén har gjort gemensam sak vid anfall mot byar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons