Recension

Snurran och den osande | abborrenTrotsig katt i lyckad bilderbok för yngre

Under strecket
Publicerad
Annons

Snurran är en pigg och elak liten kattunge med en oslagbar jagkänsla och viljestyrka. Hon gillar att släpa runt på en stinkande abborre vilket är obehagligt för alla i omgivningen. När de vuxna försöker avväpna henne sätter hon igång med utpressning av allra lumpnaste sort. Hon avgår med segern och skaffar sig en ny ännu mer stinkande firre. Spiken i pianot med andra ord.
Snurran berättar själv på kortfattad rimmad vers med mycket inflikad dialog som flyter bra. Bilderna är tecknade i tusch mot vit botten. Några få färgfält i klara oblandade färger, mest gult och rött, lyser upp de välkomponerade sidorna. Figurteckningen är gjord i karikatyrisk serietecknarstil.

Att barn avgår med seger när de kommer i konflikt med vuxenvärldens moraliska normer är mycket ovanligt i barnböcker. Barnen brukar utmana normerna och tänja på gränserna men i slutändan är det ändå oftast en välvillig vuxen som bestämmer (det är inte för inte vuxna som skriver barnböcker).
Pippi Långstrump ifrågasätter vuxenvärldens härskarmekanismer samtidigt som hon vinner läsarnas förtroende genom att vara godhjärtad. Snurran utmanar vuxenvärlden och är samtidigt så självisk och elak att effekten blir komisk. Alla kan känna igen sig eftersom alla är egotrippade och dumma ibland och det är skönt att kunna skratta åt det.
Snurran ingår i en lyckad serie bilderböcker för mindre barn från Bonnier Carlsens förlag – ”Tummetottböcker” – som kan fungera i övergången från pekböcker till mer komplicerade berättelser.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons