Annons
Recension

Mot slutet”Trots våldet – en helt underbar bok”

Den tongivande amerikanska poeten Carolyn Forché, född 1950, har givit namn åt den så kallade vittnespoesin.
Den tongivande amerikanska poeten Carolyn Forché, född 1950, har givit namn åt den så kallade vittnespoesin. Foto: Harry Mattison

Carolyn Forché har rest till konflikthärdar som Beirut och El Salvador för att vittnesdikta om brutaliteten på plats – som en matkasse fylld med avskurna öron, och tallrikar med kulhål. Nu kommer ett urval på svenska med hennes ömsom brutala, ömsom ljuva poesi.

Under strecket
Publicerad

”All konst är med säkerhet resultatet av att någon har varit i fara och har gått igenom en erfarenhet hela vägen till slutet”, skriver Carolyn Forché i dikten ”Historiens ängel” (1994). För en poet som Forché, som vittnesdiktat från konfliktområden som Beirut och El Salvador, kan en sådan utsaga om fara läsas mycket konkret, men det är nog inte vad det i botten handlar om: konst är att utsätta sig för risk, leva igenom den, gestalta.

”Mot slutet” – som är den svenska titel urvalet av Forchés dikter fått – bränner av dessa genomlevda erfarenheter. Med det menar jag inte först och främst att de doftar av visdomen efteråt (även om de också gör det), utan snarare att de präglas av så pass intensiv närvaro i varje ögonblick att läsaren riktigt kan känna, och följa med i, genomgåendet av erfarenheten ända till slutet. Carolyn Forché rör sig över jordklotet i sin poesi, men hon är alltid – här.

Annons
Annons
Annons