Trots storsatsningar: En av tre väljer bort tåget

Trots satsningar, samarbeten och anslagshöjningar väljer en av tre fortsatt bort tågresor av rädsla för förseningar, visar en ny SvD/Sifo-undersökning. Trafikverket och järnvägsbranschen inledde 2013 en stor kraftsamling för att vinna tillbaka resenärernas förtroende – men SvD kan visa att punktligheten har blivit sämre sedan dess.

Under strecket
Publicerad
Sofia Krohn och Margareta Sandved, sjuksköterskor och tågresenärer:             – Jag vill åka tåg för att jag inte gillar att flyga, och då litar jag på att de går i tid, säger Sofia. – Nej, det är mer effektivt ändå, när man slipper incheckningar till exempel. Och så är det lite mindfulness. Men man blir lite mer tveksam till tågen vintertid, säger Margareta.

Sofia Krohn och Margareta Sandved, sjuksköterskor och tågresenärer: – Jag vill åka tåg för att jag inte gillar att flyga, och då litar jag på att de går i tid, säger Sofia. – Nej, det är mer effektivt ändå, när man slipper incheckningar till exempel. Och så är det lite mindfulness. Men man blir lite mer tveksam till tågen vintertid, säger Margareta.

Foto: Yvonne Åsell / SvD
Robert Gran, säljare och tågresenär:                                        – Jag är inte så orolig för det. Det går när det går och man kan ju anta att det kan vara försenat. Men det beror ju på vad man ska göra och hur sen man kan bli.

Robert Gran, säljare och tågresenär: – Jag är inte så orolig för det. Det går när det går och man kan ju anta att det kan vara försenat. Men det beror ju på vad man ska göra och hur sen man kan bli.

Foto: Yvonne Åsell / SvD
Rebecca Richard, säljare och tågresenär:                                    – Jag åker aldrig tåg annars. Hellre bil. Det är smidigare, enklare och man vet när man kommer fram.

Rebecca Richard, säljare och tågresenär: – Jag åker aldrig tåg annars. Hellre bil. Det är smidigare, enklare och man vet när man kommer fram.

Foto: Yvonne Åsell / SvD
Ted Chikasha, museumintendent och bussresenär:                            – I går åkte jag tåg, i dag buss. Vanligtvis väljer jag tåg, även om jag råkat ut för en del förseningar genom åren. Jag tycker att man ska försöka göra det så att de ansvariga ser att intresset för att de ska förbättra sig är stort.

Ted Chikasha, museumintendent och bussresenär: – I går åkte jag tåg, i dag buss. Vanligtvis väljer jag tåg, även om jag råkat ut för en del förseningar genom åren. Jag tycker att man ska försöka göra det så att de ansvariga ser att intresset för att de ska förbättra sig är stort.

Foto: Yvonne Åsell / SvD
Hanna Gelin, chefsassistent och på väg till Arlanda:                            – Det hänger på destinationen, men har jag bråttom så väljer jag nog flyg. Tyvärr. Det är mer punktligt.

Hanna Gelin, chefsassistent och på väg till Arlanda: – Det hänger på destinationen, men har jag bråttom så väljer jag nog flyg. Tyvärr. Det är mer punktligt.

Foto: Yvonne Åsell / SvD
Kalle Källström
Foto: Kalle Källström
Kalle Källström
Foto: Kalle Källström
Yvonne Åsell / SvD
Foto: Yvonne Åsell / SvD
Annons

Trafikverket och operatörerna på svensk järnväg fortsätter att brottas med låga förtroendesiffror bland resenärerna.

SvD/Sifo har genomfört en undersökning som visar att 29 procent av de tillfrågade har valt bort tåget av rädsla för att bli försenade och i stället åkt bil eller flyg. För ett år sedan var det 28 procent och i december 2012 30 procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons