Annons

Anders Mathlein:Trots olikheterna – vi sitter alla i samma kupé

Tågkorsning i centrala Chicago.
Tågkorsning i centrala Chicago. Foto: Robert Harding/TT

I dessa dagar när tågresandet omges av ett nostalgiskt skimmer är det lätt att glömma alla mobilskrikande stolsgrannar och att bistron inte har många likheter med Orientexpressens restaurangvagn. Men de många mötena och äventyren gör ändå tågen värda att dagdrömma om, påminner oss boken ”Around the world in 80 trains”. 

Under strecket
Publicerad

När coronapandemin förlamat praktiskt taget hela världen, med stängda gränser och UD-avrådan från utrikesresor, när miljoner sitter internerade i sina bostäder inför rämnande ekonomier och en döende reseindustri, kan det nyss så självklara och lättsinniga resandet framstå i ett nostalgiskt skimmer. Webbkameran på Markusplatsen i Venedig visar ett par duvor och en polisman, i en stad som annars är så kroniskt översvämmad av turister att alltfler bofasta inte står ut och flyttar därifrån.

Just Venedig är en av de klassiska tågdestinationerna, inte minst tack vare Orientexpressen och alla historier som spunnits kring den. Numera är det mest prissättningen som är mördande för resenärer som hoppas på ekon av Agatha Christies persongalleri. 

Annons
Annons
Annons