Annons
X
Annons
X
Hållbar finans

Trots miljardvinster – bankerna brister i hållbarhet

Svenska banker blir bättre på hållbarhet – men på många områden brister de fortfarande. Bland annat klimatförändringar, energi och bonusar är områden där bankernas riktlinjer brister, visar en ny omfattande granskning. Här är rankningen av de svenska bankerna – och vad de är bra och dåliga på.

Skövlingen av de tropiska regnskogarna ökade kraftigt under andra halvan av 1900-talet. På bilden, som är tagen i den brasilianska delstaten Para, är gränsen mellan den ursprungliga skogen och det avverkade området knivskarp.

Foto: Andre Penner/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Skövlingen av de tropiska regnskogarna ökade kraftigt under andra halvan av 1900-talet. På bilden, som är tagen i den brasilianska delstaten Para, är gränsen mellan den ursprungliga skogen och det avverkade området knivskarp.
Skövlingen av de tropiska regnskogarna ökade kraftigt under andra halvan av 1900-talet. På bilden, som är tagen i den brasilianska delstaten Para, är gränsen mellan den ursprungliga skogen och det avverkade området knivskarp. Foto: Andre Penner/AP

Miljarderna rullar in hos de svenska bankägarna. De fyra jättarna Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB tjänade visserligen mindre än väntat de tre senaste månaderna - men drog ändå in totalt omkring 23 miljarder kronor, visar kvartalsrapporterna som kom på tisdagen och onsdagen. Även för marknadens mindre aktörer - Danske Bank, Länsförsäkringar och Skandia - strömmar vinsterna in.

Men när det gäller hållbarhet är inte de svenska bankerna några föredömen, att döma av en ny granskning från det Sida-finansierade internationella nätverket Fair Finance Guide. Områden där det brister är många, men framför allt riktlinjerna kring klimatförändringar och energi är undermåliga enligt granskningen.

Medan flera internationella storbanker - bland annat Citi, Bank of America och Credite Agricole - till exempel har tagit ställning mot investeringar i kol och oljesand, lyser den typen av agerande med sin frånvaro i Sverige.

Bankerna tjänar tiotals miljarder om året, men tar lite ansvar när det gäller de här frågorna.

**Bland de marknader **som Fair Finance Guide granskar, kvalar Sverige bara in någonstans i mitten, berättar granskningens projektledare Jakob König för SvD Näringsliv. De svenska bankerna svarar i snitt upp mot 33 procent av granskningens krav, som gäller allt från klimatförändringar och biologisk mångfald till korruption och bonusar.

– Bankerna tjänar tiotals miljarder om året, men tar lite ansvar när det gäller de här frågorna. Samtidigt kan man se att de svenska bankerna är lyhörda och tar till sig av kritiken som riktades mot dem förra året. Vi har sett en väldigt stark ökning generellt sett i år, vilket gör att vi nu ligger någonstans i mitten internationellt sett, säger Jakob König.

Vilket land är bäst, enligt er granskning?

– Nederländerna ligger klart högst, med ett snitt på över 60 procent. Det beror delvis på att det finns två alternativa banker, som alltså fokuserar på hållbarhet och transparens, bland de 10 största bankerna, men också på att de har arbetat med frågorna längre.

Även i Sverige finns alternativa banker med i Fair Finance Guides granskning, Ekobanken och JAK Medlemsbank som också får klart bäst betyg, 92 procent respektive 71 procent. Men de är så små att deras resultat inte tas med i helheten.

Är det inte problematiskt att fokusera på enbart bankernas riktlinjer?

– Vi gör också stickprover under året och kollar att bankernas faktiska investeringar rimmar med riktlinjerna. Ibland finns det luckor. Men att ha tydliga riktlinjer är en viktig utgångspunkt för ett bra hållbarhetsarbete, det lägger grunden för själva processen.

Nederländerna, Belgien, Frankrike, Japan, Brasilien och Indonesien är andra länder som ingår i granskningen, där bankernas riktlinjer granskas utifrån nästan 1 000 olika aspekter baserade på internationella konventioner som FN:s Global Compact, FN:s principer för företag och mänskliga rättigheter och ILO-konventioner.

Läs vidare för att se vilka svenska banker som är bäst och sämst på hållbarhet, enligt granskningen.

Annons
X
Annons
X
Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

7\. Danske Bank, 25 procent (+9 procentenheter)

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Danske bank skiljer ut sig från de svenska storbankerna, då de inte leverar sin rapport för tredje kvartalet förrän nästa vecka. Men halvårsresultatet skvallrar om vart Danske är på väg: vinsten var 20 procent högre än väntat, och vinstprognosen för helåret höjdes till 16 miljarder danska kronor.

Men medan Danske Bank överleverar finansiellt, är det uppenbart att de underlevererar inom hållbarhet. I Fair Finance Guides genomgång av de svenska bankernas riktlinjer faller Danske Bank sämst ut och är ny på jumboplatsen för i år.

Banken har visserligen förbättrat sig markant sedan i fjol, med 9 procentenheter. Men bristerna är fortfarande många. Allra sämst är Danske Bank på biologisk mångfald, klimatförändringar och skog, där de bara svarar upp mot 7, 12 respektive 13 procent av kriterierna.

Det enda området där Danske bank är bättre än genomsnittet på den svenska marknaden är Skatteflykt och korruption där banken klarar 46 procent av kriterierna (mot genomsnittet på 42 procent).

– Danske Bank har förbättrat sina riktlinjer en viss del sedan förra året, men de har fortfarande mycket låga betyg på klimatförändringar och biologisk mångfald, säger Jakob König, och fortsätter:

– De har inte börjat mäta och redovisa sina finansierade utsläpp (utsläppen från de verksamheter som banken finansierar, reds anm) vilket många andra svenska banker som har gjort. De har inte heller tagit ställning mot de värsta klimatutsläppen som kolkraft och oljesand.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

6\. Handelsbanken, 27 procent (+15)

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Handelsbanken svek visserligen förväntningarna med ungefär 300 miljoner kronor när de levererade sin rapport på onsdagsmorgonen. Men de smällde till med en vinst på dryga 4,7 miljarder kronor för årets tredje kvartal.

När det gäller hållbarhet får dock banken sägas överträffa förväntningarna - som visserligen var lågt ställda, då banken förra året hamnade i botten bland de svenska bankerna. I år hamnar de på en delad femteplats, efter att ha förbättrat sina riktlinjer markant, enligt Fair Finance Guide.

Liksom Danske Bank underpresterar dock Handelsbanken när det gäller skogsrelaterade hållbarhetsfrågor, där de enbart klarar 13 procent av kriterierna. Jordbruk, klimatförändringar och biologisk mångfald är andra problemområden, där Handelsbanken enbart svarar upp mot 16-18 procent av kriterierna.

Däremot är Handelsbanken bäst i branschen när det gäller riktlinjer kring bonusar, enligt Fair Finance Guides genomgång, där de klarar 30 procent av kriterierna mot branschsnittet på 21 procent. Även när det gäller vapen är Handelsbanken bättre än snittet, med 48 procent.

– De har förbättrat sig och klättrat upp från jumboplatsen. Bland annat har de antagit en ny vapenpolicy, som ger dem rejält mycket mer poäng på vapentemat. De har också börjat redovisa sina fonders finansierade klimatutsläpp, säger Jakob König, och fortsätter:

– Men de har fortfarande låga betyg inom klimatförändringar och biologisk mångfald. Trots att de är en affärsbank har de heller inte redovisat några specifika branschkrav, varför de får låga betyg inom branscher som jordbruk och skog.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Ingvar Karmhed Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  5\. Skandia, 27 procent (+9)

  Foto: Ingvar Karmhed

  Liksom Danske Bank har Skandiabanken ännu inte presenterat någon rapport för tredje kvartalet 2015, men delårsrapporten från i somras skvallrar om att även Skandiabanken går som tåget.

  Banken är betydligt mindre än de fyra jättarna Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB - men levererar likväl vinster räknat i hundratals miljoner. Första halvåret 2015 drog Skandia in 273 miljoner kronor i vinst.

  Men när det gäller hållbarheten, tappar Skandia tempo. Trots en ökning med 9 procentenheter mot förra årets mätning faller banken till en delad femteplats på årets rankning och hamnar före Handelsbanken enbart med någon decimal. Skandias svaga punkter är, liksom många andra bankers, skog, jordbruk och biologisk mångfald.

  – Skandiabanken har visserligen förbättrat sig tydligt sedan förra året och får okej betyg inom mänskliga rättigheter. Men de varken mäter eller redovisar finansierade utsläpp och inte heller tagit ställning mot klimatbovarna kolkraft eller oljesand, vilket ger lägre betyg, säger Jakob König.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  4\. Swedbank, 30 procent (+4)

  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

  Liksom Handelsbanken svek Swedbank förväntningarna när de presenterade sin kvartalsrapport på tisdagen - vinsten på knappt 5 miljarder var omkring 300 miljoner lägre än väntat. Och även när det gäller bankens riktlinjer inom hållbarhet, får banken sägas missa målet.

  Den kvalar visserligen in på fjärde plats i Fair Finance Guides rankning, men är den bank som utvecklats långsammast sedan i fjol med en ökning på bara 4 procentenheter. Sämst är Swedbank på biologisk mångfald, där de bara svarar upp mot 9 procent av Fair Finance Guides riktlinjer. Enbart jumbon Danske Bank är sämre.

  Även energi, jordbruk och gruvor är problemområden för Swedbank - ett resultat av att banken, liksom Handelsbanken, inte har några branschspecifika policyer.

  – De har riktlinjer, men inga klara ställningstaganden, vilket sänker betyget, säger Jakob König.

  Däremot är Swedbank faktiskt bäst av landets större banker när det gäller klimatförändringar, där de svarar upp mot 33 procent av Fair Finance Guides krav.

  – De har låga betyg, men bättre än konkurrenterna. De är först ut med att mäta och redovisa sina fonders utsläpp, vilket ger högre betyg. Men de har inte heller tagit ställning mot oljesand och kol.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  3\. Länsförsäkringar, 36 procent (+22)

  Foto: Fredrik Sandberg/TT

  Länsförsäkringar bank går som tåget finansiellt. Under första halvåret 2015 ökade vinsten med 31 procent mot förra året, till 559 miljoner kronor.

  Och även när det gäller bankens riktlinjer inom hållbarhet är utvecklingen rekordsnabb. Från förra året har de ökat med inte mindre än 22 procentenheter, och klättrat från en delad femte plats till tredje.

  Banken har visserligen låga betyg på vissa områden, framför allt energi och klimatförändringar (16 procent i båda fallen) - trots att de faktiskt sedan förra året antagit konkreta utsläppsmål för den egna verksamheten. Men när det gäller arbetsvillkor och mänskliga rättigheter följer bankens riktlinjer en rad internationella åtaganden och konventioner, med resultatet att de landar på 65 procent i varje kategori.

  – De har gjort en raketökning och mer än dubblerat sitt betyg. De har över lag förtydligat sina riktlinjer och blivit tydligare med var de investerar och vilka risker de ser på respektive område, säger Jakob König.

  Samtidigt görs banken betjänt av att den har låg utlåning, poängterar Jakob König. Till exempel lånar de inte ut något till bolag inom fossil energi, vilket gör att de heller inte behöver ha några riktlinjer på området.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Annika af Klercker Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  2\. Nordea, 38 procent (+13)

  Foto: Annika af Klercker

  Den största av de största, Nordea, smällde till med en vinst på 9,7 miljarder kronor för årets tre senaste månader - omkring 900 miljoner kronor mindre än förväntat. Men när det gäller hållbarhet, är inte Nordea bäst i klassen i Sverige - trots en kraftig ökning med 13 procentenheter.

  Banken må vara bäst i landet när det gäller riktlinjer inom mänskliga rättigheter, där de svarar mot 72 procent av Fair Finance Guides kriterier, och har dessutom tagit steg bort från investeringar i fossil energi genom att banken i somras svartlistade ett 30-tal kolföretag. Men Nordea är betydligt sämre inom vapen och bonusar, där de i stället är sämre än samtliga konkurrenter med 18 respektive 13 procent.

  På bonusområdet handlar det om att bonustaket helt enkelt är för högt, enligt kriterierna.

  – Vi premierar låga rörliga löner, och Nordeas bonustak är alldeles för högt för vissa anställda, säger Jakob König.

  Vad har bonusar egentligen med hållbarhet att göra?

  – Det är en udda fågel i sammanhanget, men det handlar om att premiera agerande som inte är lika risktagande utan bygger mer på långsiktighet, vilket är bättre för samhället.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Stefan Bladh Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  1\. SEB, 49 procent (+6)

  Foto: Stefan Bladh

  Analytiker och börsen kanske inte håller med, efter att SEB på onsdagen meddelade att vinsten landade på 4,3 miljarder kronor, omkring 300 miljoner lägre än väntat. Men enligt Fair Finance Guides granskning råder det ingen tvekan om saken: SEB är bäst.

  Konkurrenterna knappar visserligen in, med SEB har fortfarande ett försprång på hela 11 procentenheter. Banken vinner mycket på att den har just branschspecifika policyer, vilket ger höga betyg inom jordbruk, skog, gruvor och olja & gas.

  – De är väldigt bra på att specificera vad som gäller inom varje bransch, vilka riktlinjer man har och vilka konventioner och standarder som de baseras på, säger Jakob König.

  Och inom en annan bransch lyckas SEB faktiskt, som enda svenska bank, få grönt betyg - alltså minst 75 procent. Det handlar om vapen, där SEB har Sveriges i särklass tydligaste riktlinjer, enligt Fair Finance Guide.

  – De har tydligt tagit avstånd från kontroversiella vapentyper som klustervapen och kärnvapen, samt mot export av vapen till diktaturer eller krigförande länder. Det är en väldigt bra policy, säger Jakob König.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X