X
Annons
X
”Det måste utbildas fler och därför höjer vi antalet utbildningsplatser till vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor”, säger statsminister Stefan Löfven (S).
”Det måste utbildas fler och därför höjer vi antalet utbildningsplatser till vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor”, säger statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Tomas Oneborg

Trots Löfvens fyra år vid makten: Akut personalbrist

Långläsning

Hur ska den akuta bristen på vårdpersonal lösas – när utbildning av mer personal inte kommer att få effekt förrän om flera år? SvD:s partiledarintervjuer i serien #svarapåfrågan, med fokus på valets brännande sakfrågor, avslutas i dag med Socialdemokraternas Stefan Löfven.

Det finns två perspektiv på personalbristen i sjukvården. Dels den långsiktiga prognosen av hur många som måste rekryteras till en sjukvård för en allt större och äldre befolkning – med växande vårdbehov.

Då måste vården i framtiden locka till sig flera hundratusen nya medarbetare.

”Det måste utbildas fler och därför höjer vi antalet utbildningsplatser till vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor”, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 8

”Det har tillkommit 13 000 vårdanställda netto under mandatperioden. Det visar ju att det går att få tag i ny personal.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 8

Grafik: Alexander Rauscher

Bild 3 av 8

Det är ett akut behov, medger Stefan Löfven om bristen på vårdpersonal.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 8

”Det har underinvesterats länge. Man kan inte dramatiskt sänka skatterna som den förra regeringen och tro att det inte påverkar välfärden”, säger Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 8

”Hela bilden av sjukvården måste också fram, att Sverige är ett av världens fyra bästa länder på sjukvård och att vi har en utveckling med fler äldre med ökande behov”, säger Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 8

”Vi har inget emot privata vårdgivare. Däremot ska vi se till att skattepengar inte går till vinster utan stannar i vården”, säger Stefan Löfven.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 8
Foto: Tomas Oneborg Bild 8 av 8
Annons
X
Annons
X
Annons
X