Annons

Anders Lindblad:Trots krisen – målet är att Bragdguldet delas ut även i år

Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson fick SvD:s Bragdguld 2019.
Orienteringsstjärnan Tove Alexandersson fick SvD:s Bragdguld 2019. Foto: Dan Eliasson

Svenska Dagbladets bragdguld har delats ut varje år i obruten följd sedan 1925. Hur blir det med priset 2020? Är det verkligen vettigt att utse en pristagare när coronapandemin stoppar all idrott? Ja, menar SvD:s sportkrönikör och juryns sekreterare Anders Lindblad.

Under strecket
Publicerad

Ännu en vecka utan idrott. Coronapandemin fortsätter att sätta sin prägel på hela vår tillvaro. Hela idrottsrörelsen kastas mellan hopp och förtvivlan. Att allsvenskan ska kunna dra igång i juni känns alltmer orimligt med tanke på utvecklingen. Samtidigt riskerar många klubbar att gå i konkurs. Går det att spela utan, eller med reducerad, publik? En tänkbar lösning är att endast hemmasupportrar tillåts framöver (om det nu blir några matcher över huvud taget) och att ståplats förbjuds.

Svåra överväganden väntar. Inget är sig likt. I sommar skulle det ha spelats EM för herrar och arrangerats OS samt Paralympics. Nu är allt framflyttat till nästa år. Men är pandemin över då? Yoshitake Yokokura, ordförande för Japans läkarförening, påstod i veckan att OS 2021 inte bör genomföras, om inte ett vaccin är framtaget och fungerande.

Annons
Annons
Annons