Svenskar mindre räntekänsliga än väntat

Svenskar skulle ha kvar lika mycket i plånboken om boräntorna höjdes till 7 procent som man hade för tio år sedan.
Svenskar skulle ha kvar lika mycket i plånboken om boräntorna höjdes till 7 procent som man hade för tio år sedan. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Trots det senaste årets skenande bostadspriser har svenska hushåll blivit mindre känsliga för stigande räntor. Det visar siffror från Finansinspektionen, som SvD tagit del av.

Under strecket
Publicerad
Annons

Finansinspektionen (FI) återinför på onsdagen amorteringskraven på bolån, som tillfälligt pausades under coronakrisen på grund av stigande arbetslöshet. Anledningen till att de nu återinförs är myndighetens oro för hushållens skulder. På tre decennier har skulderna mer än fördubblats i takt med kraftigt stigande bostadspriser – något som FI hävdar har gjort hushållen känsligare för stigande räntor.

Ny statistik som SvD låtit ta fram visar dock en delvis annan bild. Enligt siffrorna skulle nya bostadsköpare ha ungefär lika mycket kvar i plånboken i dag vid en boränta på 7 procent som de hade för tio år sedan. Det visar att nya bostadsköpare – trots prisutvecklingen– inte har blivit känsligare för högre boräntor.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons