Anders Q Björkman:Trots brexit – dags att slopa svenskan?

Engelsmännen må lämna Europa, men engelskan blir kvar. Språket är nu så dominerande att det kanske är dags för språkkrav kopplat till medborgarskap? För en riktig svensk talar väl engelska?

Under strecket
Publicerad

Svenska akademiens ordlista.

Foto: Nora Lorek/TT

New York-advokaten Aaron Schlossberg filmades när han skällde ut föreståndaren för en delikatessbutik på Manhattan eftersom personalen talade spanska. Videon spreds snabbt på internet och Schlossberg bad senare om ursäkt. Många har dock ifrågasatt hur uppriktig ångern var: sedan dess har nämligen flera videoklipp av hur advokaten ofredar människor publicerats.

Annons

Förra våren fick New York-advokaten Aaron Schlossberg ett raserianfall i en delikatessaffär. Han skällde ut föreståndaren: ”Din personal talar spanska med kunder när de borde tala engelska. This is America.” Någon filmade hans utbrott och la ut det på internet, där det spreds som en löpeld.

Förutom att beteendet var ociviliserat vet naturligtvis en juridiskt skolad person som Schlossberg att USA:s författning inte innehåller förbud mot andra språk än engelska. Inte heller är detta språk hotat, utan snarast på väg mot världsherravälde, vilket den tvåspråkige journalisten Jacob Mikanowski påpekade i en läsvärd essä i ämnet i The Guardian i somras.

Annons
Annons
Annons