Annons

Bostadspriserna planar ut efter kraftig ökning

Bostadsmarknaden har varit på tapeten under större delen av det senaste året. Efter att priserna, först och främst i storstäderna, ökat kraftigt i början av 2015 av året har nu marknaden stannat av, visar nya siffror.

– Vi har haft prisökningar generellt under relativt många år, men under 2015 har prisbilden stigit i ett extraordinärt tempo, säger Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Foto: Fastighetsbyrån
Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

Foto: Fastighetsbyrån
Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån. Foto: Fastighetsbyrån

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik visar på stillastående eller svagt stigande priser på bostadsmarknaden. Det kan tyda på att prisuppgången börjar plana ut, menar Lars-Erik Nykvist, vd på Fastighetsbyrån.

– 2015 var ett intressant bostadsår som till stora delar präglades av hög aktivitet och stark efterfrågan. Under våren eldades marknaden på av tron på att man skulle införa amorteringskrav efter sommaren. Och när det inte blev så fortsatte priserna att stiga även under hösten. Under november och december kunde man dock se en något dämpad takt och efterfrågan som ledde till relativt stillastående priser, säger Lars-Erik Nykvist, VD på Fastighetsbyrån.

Priset steg över 80 000 kr/kvm

Sedan det första förslaget om ett amorteringskrav lades fram under våren har bostadspriserna i svenska storstäder ökat kraftigt. I centrala Stockholm steg kvadratmeterpriset för första gången över 80 000 kr/kvm under första kvartalet.

Enligt Mäklarstatistik var priset för en bostadsrätt i Stockholms kommun var drygt fyra miljoner kronor vilket är 20 gånger mer än en bostadsrätt i Fagersta som kostade drygt 200 000 kronor. En villa i Danderyd kostade i snitt 11 miljoner kronor vilket motsvarar 24 medelvillor i Filipstad.

En del i ökningen tror Lars-Erik Nykvist är att många valde att ta bolån innan det datum som man då trodde amorteringskravet skulle införas.

– Amorteringskravet har en stor betydelse till prisutvecklingen. Det var en märklig reaktion med tanke på att grunden med kravet var att sänka prisökningen på bostäder. Nu tror jag att svenska köpare har vuxit in i att ett amorteringskrav kommer införas, frågan är bara när, säger han.

Utplaning kan vara en reaktion

Att det sker en utplaning av priserna menar Lars-Erik Nykvist är en reaktion på höga prisnivåer och en anpassning till det kommande amorteringskravet.

– Många banker arbetar redan utifrån de nivåer som kommer krävas i ett krav. Det i kombination med höga priser kan vara en eventuell förklaring till utplaningen, menar han.

Han fortsätter.

– Vi står återigen med en tro på införande av amorteringskrav. Dock tror vi inte att det kommer ha samma påverkan som under 2015. Konsumenterna är förberedda på ett annat sätt nu och många banker ställer redan nu krav på amortering. Vår tro och förhoppning är relativ stabila priser under fortsättningen av året.

Har den snabba utvecklingen på marknaden under året ställt till med några problem för er som mäklare?

– Den roll som mäklare har att kunna ge en säljare ett besked var en affär kan sluta prismässigt har varit svår, nästan omöjlig. Eftersom det varit ett sådant intensivt läge har budgivningarna sett väldigt olika ut, säger Lars-Erik Nykvist.

Annons
Detta är en annons från Fastighetsbyrån, den är inte skriven av journalisterna på SvD:s redaktion.