Annons

Per Gudmundson:Tror du på helvetet? Bra för dig!

Portarna till himlen och helvetet målade på 1400-talet, av den anonyme Passionsmästaren, i triumfbågen i Mästerby kyrka på Gotland.
Portarna till himlen och helvetet målade på 1400-talet, av den anonyme Passionsmästaren, i triumfbågen i Mästerby kyrka på Gotland. Foto: Wikipedia
Under strecket
Publicerad

Det är lika häpnadsväckande varje gång man kommer dit. På den lilla ön Gotland finns det mer än 90 medeltida kyrkor. Vissa har rests i byar så små att det bara har funnits en handfull gårdar. Gårdar var förstås större ekonomiska enheter än dagens små kärnfamiljer, men ändå. Byn måste verkligen ha satsat allt överskott – i kanske hundra år eller mer – på kyrkan. Den övertygelsen är svår att förstå i dag, i världens mest sekulära land.

Alltsedan den industriella revolutionen och uppkomsten av dagens välstånd har vetenskapen försökt förstå vilka förutsättningar som gjorde det ekonomiska undret möjligt. En teoretisk grundsten lades av den tyske sociologen Max Weber som 1905 härledde kapitalismens framväxt till protestantisk etik. Reformationen gav en ny arbetsmoral, menade han. Mer resurser allokerades utanför det kyrkliga. Detta förklarade varför välståndet växte fram i norra Europa, snarare än i andra annars högtstående civilisationer.

Annons
Annons
Annons