Recension

StalloTrollthriller på sparlåga

SERIESTART En stilla lappländsk lunk övergår plötsligt i en bisarr roadtrip genom Sverige. Snöslaskrealismen är mer imponerande än spänningen i Stefan Spjuts förhandshajpade ”Stallo”, tycker Sam Sundberg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Ska det inte ta sig snart? Hundra sidor in i en bok som presenterar sig som ”spänningsroman” pockar frågan. Genrebeteckningen skapar förväntningar på omedelbara kickar, nervigt läppgnagande och sömnstörningar. ”Stallo” är inte heller en spänningsroman i mängden. Den har varit en stor snackis på bokmässorna och sålts till dussintals länder. Någon har jämfört den med Harry Potter. Enligt ryktet har den gjort författaren förmögen redan innan den kommit ut. Hajpen har byggts på ett utdrag på 80 sidor. Så man är ju nyfiken. Och efter 150 sidor börjar jag verkligen, verkligen undra. Ska det inte ta sig snart?

Stefan Spjut är en skicklig skildrare av norrbottnisk stiltje. Nattpass på äldreboendet, vintermörker, sunkpizzerior, lingongrova, knastrande kyla. Han tar sin tid, dröjer vid triviala händelser som att någon tar en dusch, dricker kaffe eller kör längs snöig landsväg. Det är ett kompetent stilleben, en frostig värld där vi kan känna igen oss.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons