”Trollfabriker försöker fräta sönder demokratin”

Olle Wästberg
Olle Wästberg Foto: Leif R Jansson/TT

Gränserna mellan fred, kris och krig är i upplösning. Den nya generationens krig startar med desinformation och propaganda. Därför kommer vi i 2014 års Demokratiutredning, i det betänkande som läggs den 18 januari, att föreslå åtgärder för kunskaper som ökar elevernas motståndskraft mot propaganda och konspirationsteorier. Det skriver Olle Wästberg, ordförande i Demokratiutredningen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det pågår ett informationskrig mot det demokratiska Sverige. Både från främmande makt och från grupper i Sverige. De antidemokratiska aktiviteterna på nätet är omfattande. Ungdomsbarometern redovisade nyligen att olika konspirationsteorier (som till exempel att världen styrs av hemliga sällskap) fått fäste hos många ungdomar.

Vi vet att det förekommer systematisk verksamhet från ryskt håll för att påverka den svenska opinionen. I ”trollfabrikerna” i Petersburg, där det sitter statsavlönade personer och skriver i kommentarsfälten i västliga medier, finns också svenskspråkiga som regelmässigt försöker påverka svensk opinion. Det handlar inte bara om att föra fram ryska synsätt, utan i hög grad om att underminera trovärdigheten hos medier och politiker i demokratierna. Med en formulering från The Economists Edward Lucas är det en ”långsamt frätande systemkritik” som syftar till att skada tilliten i demokratiska samhällen.

Annons
Annons
Annons