Våra livTrollbindande roman – gör våra liv mindre ensamma

Marie-Hélène Lafon (född 1962) skriver ofta om Cantal, den plats där hon vuxit upp. Hon bor numer i Paris där hon undervisar i klassiska språk. 2016 tilldelades Marie-Hélène LafonPrix Goncourt de la nouvelle.
Marie-Hélène Lafon (född 1962) skriver ofta om Cantal, den plats där hon vuxit upp. Hon bor numer i Paris där hon undervisar i klassiska språk. 2016 tilldelades Marie-Hélène LafonPrix Goncourt de la nouvelle. Foto: Jean-Luc Paillé

Jeanne betraktar okända människor och skapar alternativa liv åt dem. Det är den lågmälda utgångspunkten i Marie-Hélène Lafons nya roman. Kristina Sandberg trollbinds av en bok som vidgar perspektivet och gör våra liv en smula mindre ensamma.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vad jag tycker om den här romanen. Så mycket jag vill citera. Hur jag bara vill vistas i den, och inte tänka på teknik, komposition, språkmelodi. Bara vara med i nyligen pensionerade Parisbon Jeanne Santoires blick. Före detta revisorn Jeanne har nämligen en blick som lägger märke till nästan allt. Och utifrån det hon ser skapar hon berättelser, berättelser om andra, okända.

Några främmande människor i hennes närområde i den stora staden får vara reflektionsytor för hennes eget jag. Eller så gör bilderna av dem det helt enkelt möjligt för Jeanne att börja om. Jag tror att Marie-Hélène Lafons nya bok ”Våra liv”, så välstämt översatt av Jan Stolpe, handlar om att vara besegrad och ändå fortsätta leva sitt liv.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons