Annons
Recension

Rich boyTrollbindande om kvinnliga strategier för överlevnad

Caroline Ringskog Ferrada-Noli, född 1980, är författare, regissör, och har podden En varg söker sin pod med Liv Strömquist. Hon romandebuterade med "Naturen" 2009 och 2016 kom boken "Kära Liv och Caroline".
Caroline Ringskog Ferrada-Noli, född 1980, är författare, regissör, och har podden En varg söker sin pod med Liv Strömquist. Hon romandebuterade med "Naturen" 2009 och 2016 kom boken "Kära Liv och Caroline". Foto: Josefine Bäckström

Tre generationer kvinnor försöker älska och överleva i Caroline Ringskog Ferrada-Nolis nya bok. Men de blir övergivna, sjabblar sig och hittar inte riktigt hem. Therese Eriksson har läst en roman som blandar vackra lyriska meningar med slang, anglicismer, klichéer och enkla utsagor – men håller fast vid en trollbindande röst.

Under strecket
Publicerad

Det börjar som i en scenanvisning. I korta, informativa meningar skisserar Caroline Ringskog Ferrada-Noli hållpunkterna i Gullys liv, och därmed också bakgrunden till den historia om tre generationer kvinnor som romanen sedan ska utveckla sig till. Gully är 1920-talisten som förlorar sin make i en trafikolycka och därmed sin förmåga till kärlek. Marianne är ett av hennes fyra barn, en dotter som växer upp i den kärleksodugligas skugga. Annika är Mariannes dotter, vilse i vår samtids livsstils- och tvåsamhetsnormer och djupt präglad av de trauman som följt modern genom livet.

”Rich boy” är Caroline Ringskog Ferrada-Nolis (hädanefter CRFN) andra roman, nästan tio år efter debuten ”Naturen” från 2009. Det finns hos CRFN – både i debutromanen och i den nya boken, både hos gestalterna och hos texten – ett slags kontaktlöshet, ett förfrämligande inför omvärlden som på håll kan se ut som världströtthet. Men, i den nya romanen är den här alienationen mer romanfigurernas och mindre bokens; om ”Naturen” som text var nära nog kongenial med berättarjaget Erikas blasé syn på sin tillvaro, har ”Rich boy” med sitt berättande i tredjeperson delvis lösgjort sig från romanfigurernas inifrånperspektiv. Den tar ett större grepp.

Man kunde kalla ”Rich boy” för en roman om sorg som går i arv. Eller, en bok om kvinnors strategier för att överleva i ett patriarkat, där en av flera möjliga taktiker kan vara att hitta just en ”rich boy”, oavsett vad hans kapital består av; pengar, social status, förmåga att älska. Liksom i debuten rör sig CRFN:s romangestalter genom Sverige (främst Stockholm och Skåne) och över kontinenten, som ett slags osaliga andar eller moderna, kvinnliga flanörer. Det ger en air av flärd, samtidigt som förflyttningarna – inte bara mellan geografiska platser – obarmhärtigt avslöjar klassamhällets konstruktion.

Annons
Annons
Annons