Annons
X
Annons
X

Trojkan kräver ytterligare grekiska nedskärningar

Nu skärps kraven på grekiska nedskärningar ytterligare. De internationella långivarna i den så kallade trojkan, EU, ECB och IMF, tror inte på den budget regeringen i Aten lade fram i veckan och vill se ytterligare besparingar på över 1 miljard euro nästa år.

Kommunalanställda protesterar mot sparpaketet utanför parlamentsbyggnaden i Aten på onsdagen.
Kommunalanställda protesterar mot sparpaketet utanför parlamentsbyggnaden i Aten på onsdagen. Foto: SCANPIX

Det ställs minst sagt tuffa krav på regeringen i Aten just nu. Samtidigt som koalitionsregeringen försöker komma överens med trojkan om de besparingar på 13 miljarder euro som behövs för att långivarna ska betala ut nästa del av Greklands stödlån, så kommer nu ytterligare krav om nedskärningar.

När finansminister Yannis Stournaras i måndags presenterade nästa års budget lade han fram en prognos om att ekonomin i år krymper 6,5 procent och nästa år med 3,8 procent. Det blir i så fall det sjätte året i rad som Greklands BNP faller.

Sent på onsdagskvällen rapporterade den grekiska tidningen Kathimerini att tjänstemännen från EU, ECB och IMF inte tror på prognosen i budgeten, utan istället räknar med att BNP snarare faller 5 procent 2013. De vill därför att besparingarna nästa år höjs från föreslagna 7,8 miljarder till 9,2 miljarder euro. En ökning med 1,4 miljarder.

Annons
X

Enligt tidningens källor kommer troligen statligt anställda bli av med sina jul- påsk- och sommarbonusar. De uppgår till runt 1000 euro per anställd och skulle spara 600 miljoner euro årligen. Även böndernas pensioner, vilka redan är bland de lägsta i landet, kommer minska med 30 euro i månaden från nästa år.

Den grekiska regeringen hoppas vara överens med trojkan senast på måndag, då eurozonens finansministrar ska träffas.

Annons
Annons
X

Kommunalanställda protesterar mot sparpaketet utanför parlamentsbyggnaden i Aten på onsdagen.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X