Annons

Trög spurt till deadline 2015

Fler människor i världen har tillgång till rent vatten och färre lever i extrem fattigdom, visar FN:s utvärdering av millenniemålen. Men med finanskrisen som extra sänke är den över­gripande trenden ändå inte ­särskilt positiv. Med nuvarande takt kommer sannolikt inga andra mål att vara uppfyllda år 2015.

Under strecket
Publicerad

Under den första halvan av 2000-talet sjönk antalet extremt fattiga i världen ordentligt. För 15 år sedan levde nästan halva befolkningen i utvecklingsländerna på mindre än 1,25 dollar om dagen, år 2005 var andelen 27 procent. Om trenden håller i sig skulle det innebära att en del av det första millenniemålet – att reducera andelen människor som lever på under en dollar om dagen – faktiskt kommer att uppnås till 2015. Detta trots att finanskrisen har bromsat mycket av den positiva utvecklingen.

Världen är också på god väg att uppnå målet att halvera andelen människor som saknar tillgång till rent och säkert vatten. Där har flera regioner redan nått fram, och allra störst har framgångarna varit i Ostasien, där tillgången till bra vatten har ökat med 30 procent.

Annons
Annons
Annons