Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Trodde du att 2015 var över?

Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ylva Johansson (S) år 2016, på presskonferens om kostnader för hanteringen av ensamkommande flyktingbarn.
Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ylva Johansson (S) år 2016, på presskonferens om kostnader för hanteringen av ensamkommande flyktingbarn. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hur ser vi till att åtminstone rädda någon strimma av vår självaktning, mitt i detta obegripliga härke?

Under strecket
Publicerad

I den politiska debatten hör man återkommande referenser till hösten 2015. Det finns ett före och ett efter. Stefan ”Mitt Europa bygger inga murar” Löfven i september 2015 mot Stefan ”Vi måste skapa ett andrum” Löfven i november samma år.

Från olika håll hörs mantrat ”vi ska inte tillbaka till 2015”. En upplysning härvidlag: det är en politisk utsaga. Sådana behöver inte nödvändigtvis ha med verkligheten att göra. Det kommer in färre asylsökande i dag. Men väldigt många av dem som var ensamkommande pojkar och unga män under hösten 2015, utan någon visshet om de skulle kunna bygga en framtid i Sverige, är alltjämt lika ovetande om den saken. För dem är det, i någon mening, alltjämt 2015.

Annons
Annons
Annons