Tro på Gud? Nej, men lite bön kan väl inte skada

”Vi lever i en tid när fokus är att maximera upplevelser. Kanske blir bönen för vissa ett sätt att stapla starka känslor”,  säger Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi.
”Vi lever i en tid när fokus är att maximera upplevelser. Kanske blir bönen för vissa ett sätt att stapla starka känslor”,  säger Tomas Lindgren, professor i religionspsykologi. Foto: Yvonne Åsell

Fika eller bön? Kanske blir det snart ett mindre laddat pausval för troende i arbetslivet. I takt med att människors religiositet blir allt mer synlig i samhället är det också troligt att bön blir det. Frågan är om bön rentav kan komma att jämställas med annan, rogivande friskvård.

Publicerad
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell
Yvonne Åsell
Foto: Yvonne Åsell
Annons

Sällan har bön skildrats så innerligt i populärkultur. Mitt i det stökiga partyt går den troende muslimska 17-åringen Sana i den norska tv-serien ”Skam” undan för att be. Kameran följer Sanas ansträngningar att finna stillhet i stunden; innerligt, respektfullt och i flera långa tv-minuter. Tron ligger som ett självklart grundackord i hennes liv, och färgar också kärleken; i det ögonblick hon blir kär argumenterar hon för tro med den icke-troende Yousef.

Responsen från sekulära i olika fan-forum på nätet var omedelbar och nyfiken: Vad bad hon nu? Varför gör hon så? Praktiserande muslimer – liksom andra troende – har tackat för igenkänningen. Här är alltså en karaktär som tror och framställs som en helt vanlig människa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons