Trivsam och vital bok-tv inför julen

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
Kunskapskanalen ägnar hela julaftonskvällen åt iransk politik och nutidshistoria. Fantastiskt ambitiöst. För att påminna om att alla inte firar kristen jul kantänka.
0 För övrigt
är Fredrik Lindström en naturbegåvning på att göra tv-program. Världens modernaste land (onsdagar, SVT) är avspänt, humoristiskt och självironiskt, och samtidigt fyllt av både kunskaper och knivskarpa iakttagelser.
Sveriges Televisions bevakning av litteratur och bokutgivning är knappast tillfyllest men ändå bättre och omfångsrikare än bevakningen av andra konstformer. Babel tar hand om litteraturen och Bokbussen om böckerna, tycks tanken vara. Bokbussen körde in i garaget för evigt i onsdags. Då hade två angenäma bussresor avverkats inom två dagar. På tisdagen ägnades hela halvtimmen åt sambandet mellan musik och litteratur. Musiken som inspiration och musikaliteten i litteraturen, samt författare som särskilt uppvisar ett sådant samband. Av detta kunde man ha gjort mer och lodat djupt, men Bokbussen vet sina
begränsningar och försöker inte överskrida dem. Det är menat att vara lättsam journalistisk tv och inte ett kulturprogram med lärdomsambitioner.
John Chrispinsson som entusiastisk programledare har varit kongenial med Bokbussens idé. Jag hoppas att programmet ersätts av något liknande, och det får gärna höja sina ambitioner.

Personligen vill jag aldrig missa ett tv-program där Horace Engdahl, Svenska Akademiens ständige sekreterare, deltar. Han är alltid oförutsägbar och hans muntliga behandling av svenska språket liknar ingen annans. Ingen som uppträder vare sig i tv eller i verkligheten är så distinkt, precis och samtidigt ornamenterad i sitt uttryck som Horace. Det är svårt att förstå att en människa förmår tala fritt utan ett enda av de många slaskord som de flesta av oss brukar och missbrukar för att ta oss fram i vårt ostädade ordförråd, och som skydd mot osäkerhet och förlägenhet. Att Bokbussen lyckas få Horace Engdahl att tillsammans med Gert Fylking gå runt på en bokhandel och välja
julklappsböcker, är verkligen bra jobbat. Horace valde Alfons Åberg och Platons dialoger bland annat. Gert Fylking valde dikter av Bo Bergman.
Detta var ett av de mer trivsamma och vitala tips-inför-julen-programmen jag har sett.

Annons
Annons
Annons