Annons
X
Annons
X

Triton köper upp bolag i kris

I ett läge där bankerna stryper utlåningen till högt belånade nordiska företag med en vikande försäljning vädrar riskkapitaljätten Triton morgonluft, skriver DI. Liksom flera andra riskkapitalbolag satsar Triton på att köpa problembolag snarare än framgångsrika företag.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Ett flertal högt belånade europeiska företag med en vikande försäljning har hamnat i kris då bankerna stryper utlåningen. Det är en situation som utnyttjas allt flitigare av riskkapitalbolag, som köper utsatta företag med en hög andel lånefinansiering, skriver DI. Alternativt köper de en del av skuldberget. Bland de mest aktiva riskkapitalbolagen är Triton.

– Den här situationen passar oss. Åtta av våra 15 senaste köp har varit den här typen av investeringar, säger chefen för Triton i Norden, Magnus Lindquist, till DI.

Tidningen menar att situationen i Europa påminner om den som uppstod 2008 genom den dåvarande finanskrisen. Chefen för Handelsbanken M&A-avdelning (företagsaffärer), Erik Kjellström, menar dock att även om många bolag befinner sig i ett ansträngt läge är det långt kvar tills det blir tvångsförsäljningar.

Annons
X

Tritons Magnus Lindquist är optimistisk vad gäller den här typen av affärer. Enligt honom är det främst inom detta segment som riskkapitalbranschen kommer att växa.

LÄS MER:
”Stenhammar rasar mot riskkapitalisterna”

Rättelse: Tidigare stod i artikeln att Triton varit delägare i nyligen konkursade båttillverkaren Nimbus. Det stämmer inte. Vi ber om ursäkt till berörda partner.

Annons
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X