Trista lektioner släcker klassens ljus

SMART MEN  LAT? Särbegåvade elever blir ofta uttråkade och ”slocknar” eftersom de får för lite stimulans, visar flera svenska studier.

– En person som föds med en fallenhet för höjdhopp måste träna hårt för att klara 2,40. Samma sak gäller matte, säger forskaren Eva Petterson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Under den slöa och ointresserade ytan fanns en klar matematisk begåvning, berättar forskaren Eva Pettersson om en särbegåvad elev.

Under den slöa och ointresserade ytan fanns en klar matematisk begåvning, berättar forskaren Eva Pettersson om en särbegåvad elev.

Foto: THERESE JAHNSON
Så skiljer sig särbegåvade från högpresterande. Uppställningen bygger på forskning av Shirley Kokot  och finns publicerad på Mensas hemsida.

Så skiljer sig särbegåvade från högpresterande. Uppställningen bygger på forskning av Shirley Kokot och finns publicerad på Mensas hemsida.

Annons

”Om jag klarade av mina matteuppgifter för snabbt, tvingade läraren mig att sudda ut alla svaren och börja om från början igen så att jag skulle bli färdig samtidigt som övriga klassen.”

Så uttrycker sig en av deltagarna i en svensk undersökning där 300 högintelligenta personer fått beskriva sin skolsituation. Nästan alla, 92 procent, uppfattade skolåren som en väldigt mörk tid. I stället för att få utveckla sina talanger hölls många tillbaka av sina lärare och nästan en fjärdedel gick igenom skolsystemet utan att ens upptäcka att de var särbegåvade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons