Triss i rätt

UPPFÖLJNING:

Av de analyser som vi tittar tillbaka på denna gång hade tre köp- eller säljetiketter. På dessa ger vi oss alla rätt. Köpråd i Tomra och Agromino, som båda tidigare varit i Börsplus portfölj, slog ut väl. Även säljrådet i förhoppningsbolaget Ortoma blev bra. Andra aktier som analyserades var: Fingerprint, Telia, Atlas Copco, Oboya, Avanza, Castellum, Ambia, Strax, Byggmax, Qliro och Pexa.

Läs mer om Börsplus uppföljning

Kommentar till alla aktieanalyser från 15–28 januari 2017

# Tomra +43% (Köp)

Det norska industribolaget Tomra är marknadsledande inom returautomater för pantburkar och industriella sorteringsmaskiner för bland annat livsmedelsindustrin. Det är ett välskött bolag med skickliga Latour som huvudägare. Verksamheten har dock utvecklats lite sämre än vi ursprungligen skissat på, samtidigt som förhoppningarna kring införandet av ett returburkssystem i Spanien tonats ned något. Ändå har aktien stigit rejält och värderas nu till ungefär 20 gånger rörelseresultatet. Vi tog bort köprådet i november till kursen 124 norska kronor.

# Agromino +15% (Köp)

Lantbrukare kan inte ha bråttom. Att bygga en blomstrande gård kräver ofta decennier av arbete. Fullt så långsiktig behöver man inte vara som aktieägare i ukrainska jordbrukskoncernen Agromino. Avkastningen på ett år blev 15 procent, eller runt 20 procent om man fortfarande har kvar aktien. Det är helt okej även om potentialen var mycket större än så. Börsplus har dock valt att sälja aktien ur portföljen.

# Atlas Copco +34% (Neutral)

Vi skrev lite grinigt om den planerade klyvningen av Atlas Copco där affärer mot gruv- och anläggningssegmentet hamnar i nya Epiroc som ska delas ut till aktieägarna. Men vi tycker mest det känns som ett komplicerat grepp för att lösa ett problem som inte finns. Atlas Copco är välskött men B-aktien handlas nu till p/e-tal över 20 på toppvinster. Då vill det till att högkonjunkturen fortfarande är ung trots flera års starka resultat. Det är åtminstone vad påskyndarna av aktien hävdar.

# Fingerprint Cards −52% (Neutral)

Efter en lång period av upprepade säljråd med start från toppnivån i december 2015 (kurs 130 kronor) så hade Börsplus en liten "säljpaus" mellan börskurs 65 kronor och 30 kronor för att därefter återigen vara tydliga i att det här är en aktie vi tror ska ner. Den mycket negativa analysen som nu utvärderas handlade om risken att det finns brottslighet med i bilden i Fingerprint. Om detta vet vi ännu inget säkert men den allmänna bilden är åtminstore ännu mörkare nu än då.

# Ortoma −45% (Sälj)

Förhoppningsbolag som marknadsför ett system som med 3D-visualisering hjälper kirurger vid ledkirurgi. Börsvärdet var skyhögt just i den fas där förväntningarna skulle möta verkligheten (marknadslansering). Återförsäljaravtal som drar ut på tiden och en nyemission har bidragit till trist kursutveckling.

# Telia −3% (Neutral)

"Börsplus kommer följa utvecklingen noga och hoppas på ett bra köpläge framöver, antingen för att aktien faller ner mot 30 kronor eller för att bolaget lyckas komma loss ur den eurasiska gyttjevattnet", resonerade Börsplus i analysen av telekomjätten. Ett par veckor senare hade aktien fallit 3 procent samtidigt som vi fått bättre känsla för att Telia faktiskt skulle kunna sälja av Eurasien och därmed värderas med lägre riskpremie. Då bytte Börsplus fot till köp, vilket visat sig vara rätt så här långt.

# Castellum +20% (Neutral)

Högre räntor är en reell risk för fastighetsbolagen men inte enligt Castellums vd Henrik Saxborn. Det oroade oss när vi skrev om Castellum för ett år sedan. Aktien har utvecklats rimligt bra sedan dess då substansvärdet stigit med 15 procent. Detta har drivits av stark hyresutveckling men bolaget har också fått draghjälp av sänkta avkastningskrav som lyft fastigheternas värde i balansräkningen.

# Oboya −27% (Neutral)

Oboya är en leverantör av förbrukningsvaror till odlingsindustrin. Bolaget har högtflygande expansionsplaner men verkar åtminstone vara på väg i någorlunda rätt riktning än så länge. Vi gillade dock inte skuldsättningen i bolaget och just där har bolaget fått problem. Stora utbetalningar av tilläggsköpeskillingar för tidigare gjorda förvärv tvingade bolaget till nyemission under hösten.

# Avanza +7% (Neutral)

Nätmäklaren Avanza är ett imponerande tillväxtbolag men vi valde att avvakta med aktien mycket på grund av den höga värderingen. Aktien pressades en hel del under det gångna året men återhämtade sig ordentligt under hösten. Nu i januari kom Avanza med en stark kvartalsrapport som skickade upp aktien rejält, till viss del drivet av sista tidens frenetiska handel i Bitcoin-certifikat.

# Strax −2% (Neutral)

Bolaget omsätter drygt 900 Mkr på att sälja hörlurar, skal och andra tillbehör för mobilen. Aktien kändes en smula dyr i fjol. Sedan dess har tillväxten saktat in men lönsamheten stiger. Fortsätter trenden kan aktien bli intressant. Ett litet orosmoln är att Strax inte är så starka i de försäljningskanaler som växer mest, webben och stormarknader.

# Pexa −33% (Neutral)

Utvecklar och säljer ett forskningsinstrument som kan användas för att studera lungsjukdomar som exempelvis KOL. Vi gillade att bolaget hade en säljbar produkt och att man hade goda kundreferenser från exempelvis Astra Zeneca. Så här långt verkar inte försäljningen tagit den fart man hade hoppats på.

# Byggmax −18% (Neutral)

Aktien såg billig ut för ett år sedan men vinstutvecklingen höll inte måttet delvis på grund av fortsatta problem inom miljardförvärvade Skånska Byggvaror. Nu gör ledningen en rätt vågad satsning på ökad butiksexpansion.

# Qliro +58% (Neutral)

E-handelsbolagets omställning till att tjäna pengar på delbetalningar snarare än de prylar man säljer till kunderna går över förväntan. Surdegen Lekmer såldes för meningsfulla pengar samtidigt som klädsajten Nelly fått upp marginalen starkt.

# Ambia +10% (Neutral)

Distributör inom konsumentelektronik med låga marginaler men med turn-around-potential. Gjorde vissa framsteg under året och klarade sig mot vår förmodan utan nyemission. Det är ändå en bit kvar till stabilt svarta siffror.

Beställ SvD Börsplus - SvD Kundservice kundservice.svd.se
SvD Börsplus uppföljning svd.se
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X