Tripoli målet för rebeller

Staden al-Zawiya, belägen drygt 40 kilometer väster om huvudstaden Tripoli, har åter­igen hamnat i fokus för kriget i Libyen. Våldsamma strider har rasat de senaste två ­dagarna och om rebellerna fortsätter sina militära framgångar och intar den strategiskt viktiga staden blir det ett hårt slag för överste Gaddafi.

Publicerad
Annons

Under ett par månader har det rått dödläge i kriget mellan Muammar Gaddafis styrkor och rebellerna som vill avsätta den libyske diktatorn. Rebellerna har haft sin bas Benghazi i östra delen av landet och fått sin interimsregering godkänd av allt fler stater. Men de har haft svårt att avancera i väst och huvudstaden Tripoli har hittills aldrig varit allvarligt hotad.

De senaste två veckorna har det dock skett en dramatisk förändring i den militära balansen. Från sina baser i bergen mot gränsen till Tunisien har motståndare till Gaddafi avancerat österut med målsättning att skära av transportlederna till Tripoli och därmed försvåra för underhållet till regeringsstyrkorna i huvudstaden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons