Annons
X
Annons
X

”Trilla inte tillbaka i personfixeringen”

Socialdemokraterna behöver en trovärdig ekonomisk politik för att ta sig tillbaka till regeringsmakten. Det menar Stefan Stern, som varit både statsekreterare, stabschef och biträdande partisekreterare för partiet. Vid valet av ny partiledare måste S komma bort från personfixeringen, säger han till SvD.

Flera socialdemokrater har ställt krav på en mer öppen process när partiet väljer partiledare. Vad är viktigast: en snabb process för att så snart som möjligt hitta en ny partiledare eller en mer öppen process som tar längre tid?

– Det vore förmätet av mig, som efter 20 år valt att lämna rikspolitiken, att ha synpunkter på det VU diskuterar. För mig är processen underordnad. Det viktigaste för S är att få en kunnig och erfaren ledare som kan vinna respekt igen.

Hur viktigt är det att en ny partiledare har regeringserfarenhet respektive en plats i riksdagen?

Annons
X

– Erfarenhet är viktigt. Och trilla aldrig tillbaka i personfixeringen från 2010-11 som bröt en lång framgångsrik linje av stabilitet i partiledarfrågan. Det höll på att göra S till ett parti bland andra. Nu börjar det mödosamma arbetet att komma tillbaka.

Du skriver i en debattartikel i Expressen att partiet måste söka brett stöd i medelklassen – hur ska partiet bredda sig?

– En trovärdig ekonomisk politik är fundamental. S måste signalera till det hårt arbetande svenska folket att människors strävan och längtan till det bättre, det är också S:s strävan – till utbildning, att gå från sjukdom till jobb, kanske starta eget, hitta drömboendet. Och att det är eget arbete som bygger Sverige. Det här är fundamentalt i S budskap för att vara relevant. Utifrån den plattformen ligger vägen öppen för att lyfta även de sämst ställda.

Vad saknas i partiets politik idag?

– Släpp driftsform som politiskt svar i välfärdsfrågorna. Det har varit en olycklig återvändsgränd. Ju snabbare det görs, desto enklare blir det att fokusera på lösningar som ger incitament till ökad kvalitet oavsett utförare. Gå igenom sakfrågan ordentligt, reagera inte bara med ryggmärgen. Stat, kommuner och landsting upphandlar tjänster för 820 miljarder kronor per år. Tio procent av detta är skola, vård och omsorg. För mig är det tydligt att lägsta pris i upphandlingar är fel incitament och ett systemfel.

– Runt hörnet väntar den demografiska utmaningen med ett finansieringsgap på ett par hundra miljarder i välfärden. Då kommer privat kapital att behövas och rätt incitament till en mångfald av utförare.

Mediebevakningen har den senaste tiden nästan enbart handlat om personfrågor – vad ska partiet göra för att diskutera politik igen?

– Sätt igång politikutvecklingsarbetet. Det var ett misstag efter valet att tro att allt handlar om kommunikation och retorik. Politik handlar om människors drömmar och rädslor. Formulera svar och börja i sysselsättningsfrågan. Arbetslösheten ökar - hur ser S program ut? De svenska storföretagen kommer att vara fortsatt viktiga, men jobben kommer i mindre och växande företag.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X