Annons
X
Annons
X

Tricia Guild möblerar med blommor

PRUNKANDE. Liva upp där hemma och dekorera med blandade blommor i udda vaser. Mönster- och färgdrottningen Tricia Guild var i stan och visade oss hur man inreder med blommor.

[object Object]
Mönster- och färgdrottningen Tricia Guild är i Sverige för att lansera sin nya bok, Inred med blommor. Foto: DAN HANSSON & JAMES MERRELL MONTAGE: SVD

Intresset för blommor och trädgård har hon i blodet, såväl Tricia Guilds morfar som mamma var trädgårdsmästare. När Tricia var en liten flicka fick hon ofta följa med till blomstermarknaden och i föräldrarnas trädgård hade hon en liten plätt där hon odlade lite smått och gott. Nu har odlingsutrymmet vuxit till en trädgård utanför London och en annan vid huset i Toscana.

Tricia Guild är världskänd för sina färgstarka tapeter och sina böcker, där hon uppmanar oss att våga ta in färg och mönster i våra hem. Nyligen var hon i Sverige för att lansera sin tionde bok på svenska, Inred med blommor (Bokförlaget Max Ström). Med boken vill hon inspirera till att låta blommor vara en del av inredningen, att vi ska våga experimentera och dessutom kunna njuta av de färska blommorna under en längre tid.

– Jag älskar blommor, de ger energi och själ till ett hem. Varje blomma är ett mirakel och ett liv att ta hand om. Att se dem växa är underbart, säger Tricia Guild, naturligtvis passande klädd i grön sidenkjol med matchande jumper.

Annons
X

Hon förklarar hur man kan förändra dimensionerna i ett rum med hjälp av växter och tar ett stort platt bord som exempel. Placerar man enstaka blommor i olika höjder på bordet trollas det stora platta bort. Beroende på hur och var man placerar blommorna i ett rum kan man skapa olika bilder och stämningar.

Tricia Guild slänger inte gärna blommor när de börjar krokna. I stället klipps de av och sätts i ett litet glas, en äggkopp eller läggs på ett fat med lite vatten i botten. Eller så plockar hon av kronbladen och lägger dem i en skål. På så sätt får hon njuta av blommorna i ytterligare en vecka.

Hur man arrangerar blommorna är mer viktigt för uttrycket än vilken sorts blommor man väljer.

– Rosor i en tajt bukett kan se väldigt gammaldags ut men tillsammans med till exempel kungsliljor och liljekonvaljer blir uttrycket nytt och mer modernt, förklarar Tricia Guild.

Det finns i princip inga blommor som Tricia Guild inte tycker om men hon är inte överdrivet förtjust i de färdiga buketter som säljs i vanliga livsmedelsbutiker, typ: krysantemum och nejlikor hopsatta utan någon som helst tanke. Dela dem och skär av stjälkarna är hennes råd för att rädda en sådan bukett.

Tricia Guild tar gärna in blommor och växter från sina trädgårdar. Hon odlar blommor, örter och sallad och kan inte låta bli att också ge några råd till dem som har egna odlingsmöjligheter.

– Glöm inte bort att se trädgården som ett eget rum. Många gör misstaget och spontanköper växter men det krävs planering för att få en bra trädgård. Och framför allt måste man välja. Det går inte att ha allt, säger Tricia Guild.

Ställ din trädgårdsfråga här mailto:tradgardsfragan@svd.se Tidigare frågor och svar om trädgård svd.se Agneta Ullenius trädgårdsblogg blogg.svd.se
Annons
Annons
X

Tricia Guild möblerar med blommor

Mönster- och färgdrottningen Tricia Guild är i Sverige för att lansera sin nya bok, Inred med blommor.

Foto: DAN HANSSON & JAMES MERRELL MONTAGE: SVD
Annons
X
Annons
X