Recension

Vem ska trösta Mona? eller Sveriges förlorade hederTribunalen ironiserar över oss tafatta och aningslösa

Under strecket
Publicerad
Annons

Blå och gula ballonger. En yngling iförd folkdräkt spelar fiol. En flickkör sjunger sommarsånger. Saft och bullar. Svenskheten ligger som tjock, ironisk filt över prologen.
Teater Tribunalen spelar Vem ska trösta Mona? Richard Turpin, Frida Röhl och ”Leyla” har skrivit texter om utsatta invandrarflickor men också om händelserna efter mordet på Fadime. Resultatet är en superironisk sampling av röster, förhållningssätt, åsikter och ideologier som också skärskådar hur politiker, etablissement och press snyltar på tragedier. Texten bjuder inte på några självklara svar eller sanningar (om man nu inte vill välja ut någon ur anhopningen av påståenden) om invandring, hedersmord eller svensk lagstiftning - istället ger olika röster olika förslag som skär och brottas mot och med varandra. Varsågod och välj!

Med ironin som vapen sveper Tribunalen med piskan över diskussionslandskapet. Grundbult för iscensättningen är trots allt brev och intervjuer med invandrarflickor. Mot dessa ibland tafatta ord fyllda av självmotsägelser, spelar ensemblen fram en paneldebatt där olika proffs tycker och uttrycker en mängd olika ståndpunkter. Nå, vems fel var det, säger en röst på slutet och svaren är många: pappans, mitt, kulturkrocken, allas. En feminist, en liberal demokrat, en anti-islamist, en medkännande medkvinna - alla tycker, och vinkar till publiken, fyllda av glädjen av att synas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons