Trevlig resa

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa vecka åker Göran Persson till Johannesburg. Maten vid toppmötet räcker säkert även till vår statsminister. Men utflykten ger nog inte den skjuts framåt i valspurten som han behöver (Sifos senaste mätning visar minus 1,6 för s).
Många är arga där nere. Tusentals lobbyister är upprörda över att de inte får komma in och gnugga sig mot statsmännen och diktatorerna på själva mötet. Tidningarna berättar om kostnaderna för kalaset och de låga förväntningarna. Det krävs ingen mästarhand för att skriva nedgörande artiklar om dem som smörjer kråset med hummer och ostron när de samlas för att prata bort svälten.
Nästa vecka är det över. Berusade på fluffig retorik och bubbelvin reser delegaterna hem i sina bränsleslukande flygmaskiner. Förmodligen vet de inte att mätningarna just vid Johannesburg International Airport visar en tydlig nedkylningstrend sedan 1984. De föredrar spådomarna om ett varmare klimat som man kan skrämmas med när energiskatter höjs.
Det blir svårt att argumentera för en repris av den
storslagna tillställningen. Det spelar nästan ingen roll vilka planer som antas eller vilka löften som ställs ut. Om så hela planeten sveps in i en silkesväv av fraser kommer jordnära betraktare att undra om livet söder om ekvatorn verkligen förbättras av ordspinnandet.
En epok går mot aftonen. I de luftkonditionerade salarna i Johannesburg frossade världsförbättrarna bort återstoden av förtroendet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons