Trerätters-meny som bjuder på både surt och salt

Varför inte bjuda på en trerätters-middag en vardagskväll. Den här måltiden är mild, kryddstark och avslutar med syrlig citrus med en twist.



Under strecket
SvD
Publicerad
Annons
En varm soppa som start är gott i höstmörkret.

En varm soppa som start är gott i höstmörkret.

Foto: William Meppen/Bulls

1 / 3

Krämig fänkåls- och potatissoppa

En varm soppa som start är gott i höstmörkret. Foto: William Meppen/Bulls

4 personer

1 fänkål, grovhackad (spara fänkålsdillen till dekoration)

1 gul lök, grovhackad

2 vitlöksklyftor, tunt skivade

1 tsk fänkålsfrön, grovt krossade

1 msk olivolja + 1 msk smör

300 g mjölig potatis, skalad och tärnad

1 msk pernod (kan uteslutas)

7 1/2 dl kycklingbuljong

Salt och peppar

2 1/2 dl vispgrädde

Rostat surdegsbröd till servering

1. Fräs fänkål, lök, vitlök och fänkålsfrön i olivolja och smör i en rymlig kastrull tills grönsakerna mjuknar.

2. Tillsätt potatis och ev pernod samt kycklingbuljong, salta och peppra. Koka tills potatisen är färdig, ca 15 minuter. Tillsätt ca 2 dl av grädden och fortsätt att koka några minuter tills potatisen börjar falla sönder.

3. Mixa slätt i maskin eller med mixerstav och tillsätt lite mer vatten om soppan blir för tjock. Hetta upp soppan igen om den hunnit svalna.

4. Servera soppan toppad med fänkålsdill, en gräddskvätt och grovmalen svartpeppar. Bjud rostat surdegsbröd till.

Annons
Annons
Kyckling med asiatiska smaker.

Kyckling med asiatiska smaker.

Foto: William Meppem/Bulls

2 / 3

Kyckling kung pao

Kyckling med asiatiska smaker. Foto: William Meppem/Bulls

4 personer

500–600 g lårfiléer av kyckling

4 torkade röda chili

1–2 tsk sichuanpeppar, grovt krossad

1 1/2 msk jordnötsolja

1 1/2 msk strimlad ingefära

1 dl kycklingbuljong

1/2 dl chinkiangvinäger eller balsamvinäger efter smak

2 msk shaoxingvin eller halvtorr sherry

2 msk ljus soja

1 tsk sesamolja

2 salladslökar, skivade

1 tsk maizena utrört i lite vatten

100 g rostade jordnötter, osaltade

Ris till servering

Marinad

2 msk shaoxingvin eller halvtorr sherry

1 msk mörk soja

Vitpeppar

1. Blanda vin och soja till marinaden och tillsätt en rejäl nypa vitpeppar. Skär kycklingen i ca 1 cm stora bitar och blanda med marinaden.

2. Skär chilin i bitar och ta bort så mycket som möjligt av kärnorna. Rosta chilin i en wok eller rymlig stekpanna och ta sedan upp den.

3. Fräs sichuanpepparn i jordnötsoljan ca 1 minut. Tillsätt hälften av ingefära och marinerad kyckling och stek under omrörning tills kycklingen är gyllenbrun och färdig, 3–4 minuter. Ta upp och gör likadant med resterande ingefära och kyckling.

4. Lägg tillbaka all kyckling och ingefära i pannan tillsammans med buljong, vinäger, vin, soja, sesamolja och det mesta av salladslöken. Koka upp och rör sedan ner maizenan utrört i lite vatten. Låt puttra ett par minuter och blanda ner jordnötter och rostad chili.

5. Servera med ris toppat med den sparade salladslöken.

Annons
Annons
Grapefrukt med karamelliserat socker på toppen avslutar middagen.

Grapefrukt med karamelliserat socker på toppen avslutar middagen.

Foto: William Meppem/Bulls

3 / 3

Karamelliserad grapefrukt

Grapefrukt med karamelliserat socker på toppen avslutar middagen. Foto: William Meppem/Bulls

4 portioner

2 rosa grapefrukter

2 msk råströsocker

Vaniljglass eller tjock grekisk eller rysk yoghurt till servering

1. Skär bort grapefruktskalet med en vass kniv så att det mesta av det vita följer med. Skiva frukterna och lägg på plåt eller värmetåliga tallrikar.

2. Strö över sockret och karamellisera det med en brännare. Servera direkt med glass eller yoghurt.

Recepten är bearbetade av Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons