Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Sverige växer

Trendbrottet: Nu fler män än kvinnor i Sverige

Sveriges befolkning ökade med 103 662 personer under 2015. Det är en rekordstor ökning och för första gången i befolkningsstatistikens historia är vi nu fler män än kvinnor i Sverige.

SvD har sammanfattat de viktigaste punkterna i SCB:s nya befolkningsstatistik.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Foto: Christine Olsson/TT

Sveriges befolkning ökade med 103 662 personer under 2015 och var vid årets slut 9 851 017 personer. Till 77 procent härrörde ökningen från det så kallade invandringsöverskottet, alltså skillnaden mellan invandrade och utvandrade.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher Bild 1 av 2
Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher Bild 2 av 2

Bild 2 av 8

Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher

134 240 personer invandrade till Sverige under 2015; 73 599 män och 60 641 kvinnor. Det här är en ökning med 7 274 personer jämfört med året innan. Det var även fler män som utvandrade men skillnaden var här bara 5 116 personer.

Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher

De senaste 20 åren har folkökningen för männen varit högre än för kvinnorna och för första gången i den svenska befolkningsstatistikens historia blev antalet män i befolkningen fler än antalet kvinnor.

Men det här beror inte bara på att fler män invandrar:

Annons
X
Annons
X
Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher

En annan orsak är att fler pojkar än flickor föds, vilket kurvorna ovan visar. Och att männens medellivslängd ökar snabbare än kvinnornas, vilket den har gjort sedan mitten av 1980-talet.
I den äldre generationen i Sverige är kvinnorna dessutom i klar majoritet, vilket innebär att det är fler kvinnor än män som avlider.

Det här gjorde att födelseöverskottet i fjol – alltså skillnaden mellan antalet födda och döda – blev 8 946 kvinnor och 15 017 män. Totalt var det 23 963 fler personer som föddes än som avled.

Annons
X
Annons
X
Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher Bild 1 av 1

Bild 4 av 8

Foto: Jenny Alvén och Alexander Rauscher

Under året ökade den svenska befolkningen med 44 936 kvinnor och 58 726 män. Det är 1 171 personer fler än 2014 års då rekordstora folkökning. Och det är alltså första gången i befolkningsstatistikens historia som vi nu är fler män än kvinnor i Sverige. Något som är betydligt vanligare i andra länder:

– Det finns internationella exempel från Kina och Indien där man har enorma mansöverskott, vilket emanerar ur en föreställning att pojkar är bättre än flickor. Det är förstås enormt negativt för ett samhälle, säger Bi Puranen, docent i ekonomisk historia och generalsekreterare vid World Values Survey.

Största skillnaden mellan könen när det kommer till invandrare är i åldersgruppen strax under 20 år. Professor Gunnar Andersson vid sociologiska institutionen på Stockholms universitet säger såhär:

– Det vi ser i dag är väldigt mobila befolkningar. Att det är ett särskilt överskott av män i vissa åldersgrupper kommer därför sannolikt inte att bestå.

Annons
X
Annons
X

Kajen i Vaxholm.

Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 8

Kajen i Vaxholm.
Kajen i Vaxholm. Foto: Hasse Holmberg/TT

Som en följd av framför allt invandringen ökade också folkmängden i åtta av tio kommuner. Alla landets kommuner utom en hade ett invandringsöverskott: Vaxholm.

Alla län ökade sin folkmängd under fjolåret utom Norrbotten, som minskade med 254 personer. Den största folkökningen hade som vanligt de tre storstadskommunerna. Stockholm ökade med 11 527 personer, Göteborg med 7 045 och Malmö med 4 467.

Procentuellt störst folkökning hade Knivsta, med drygt 4,7 procent.

Annons
X
Annons
X

Syriska flyktingar fördriver tiden med att läsa koranen, utanför ett flyktingläger vid turkiska gränsen.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Bild 6 av 8

Syriska flyktingar fördriver tiden med att läsa koranen, utanför ett flyktingläger vid turkiska gränsen.
Syriska flyktingar fördriver tiden med att läsa koranen, utanför ett flyktingläger vid turkiska gränsen. Foto: Lars Pehrson

Syrienfödda var för andra året i rad den största invandringsgruppen. Samtidigt kommer många av de flyktingar som sökte asyl i fjol att räknas som invandrade först under 2016 eller till och med under 2017, eftersom handläggningstiden för att beviljas uppehållstillstånd ofta överstiger ett år.

SCB:s nya befolkningsstatistik avslöjar även vilken dag flest barn föddes:

Annons
X
Annons
X

Lo Kauppi, dramatiker, författare och skådespelare.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Bild 7 av 8

Lo Kauppi, dramatiker, författare och skådespelare.
Lo Kauppi, dramatiker, författare och skådespelare. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det var den 18 augusti, då 403 barn såg dagens ljus för första gången. Maj och juli var totalt sett de vanligaste födelsemånaderna. När det gäller namn var Lo det flicknamn som ökade mest, medan årets klättrare bland pojknamnen var en större överraskning..

Färre gifte sig också under året, totalt 52 314 par — vilket var en minskning med 799 par jämfört med 2014. De flesta ville gifta sig samma dag som prins Carl Philip och Sofia Hellqvist:

Annons
X
Annons
X
Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 8 av 8

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Årets vanligaste vigseldag blev nämligen den 13 juni, samma dag som prinsparet gifte sig, och där bland annat 440 par gifte sig vid ett drop in-bröllop som anordnades på Skansen i Stockholm. Totalt gifte sig 1 584 par denna dag.

Nära 99 procent av giftermålen stod mellan kvinna och man – 51 623 stycken. 392 giftermål var mellan kvinnor och 299 mellan män.

Antalet skilsmässor uppgick till 24 876, en minskning med 1 267 sedan 2014.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X