DjurTremblay synliggör sprickorna i Kanadas landsbygd

Lise Tremblay är född 1957 i Quebec. ”Djur” är hennes fjärde roman på svenska.
Lise Tremblay är född 1957 i Quebec. ”Djur” är hennes fjärde roman på svenska. Foto: Tomas Oneborg

I sin nya roman låter Lise Tremblay vargen stå i centrum för en berättelse om klyftan mellan stad och land. Therese Eriksson har läst en hotfull skildring som lika gärna hade kunnat utspela sig i Sverige.

Under strecket
Publicerad
Rámus
Foto: Rámus
Annons

Hungern river vargabuken, älgar blir sargade. Det är höst, jakten ska precis dra igång. Människodjuren får vittring och tänder till, vargarna som hotar att förstöra det vilt de ska fälla måste oskadliggöras. Till varje pris. Benoît ser aldrig vargen, bara spåren den lämnar, men så är han heller inte jägare. Han håller ögonen öppna ändå, eftersom han är rädd om sin sjuka hund Dan.

Benoît är en intressant bekantskap, alldagligt anonym och samtidigt ändå så levande i Lise Tremblays nya roman ”Djur”. Han är den pensionerade tandläkaren som dragit sig undan med hunden på vischan i Quebec, och trots att han bott där i åratal är och förblir han utsocknes. Efter sig i Montréal har han lämnat omgifta ex-frun Solange och vuxna dottern Carole, som efter ett liv av svårigheter till sist är i färd med att genomföra könskorrigerande – nej, könsutplånande, snarare – kirurgi. Hon står inte ut med att något sticker ut från hennes kropp. Benoît hoppas att allt ska gå bra.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons