”Akademien behöver lära sig mer om respekt”

På sista tiden har det bråkats rejält i Svenska Akademien. Klass 3C i Björkhagens skola ville hjälpa dem att bli sams och skrev brev och bjöd in till kompispromenad.

 SvD Junior gick på kompispromenad med klass 3C på Björkhagens skola. De tror att det skulle vara en bra idé att ta till för Svenska Akademien så att de kan lösa sina problem.
SvD Junior gick på kompispromenad med klass 3C på Björkhagens skola. De tror att det skulle vara en bra idé att ta till för Svenska Akademien så att de kan lösa sina problem. Foto: Emma-Sofia Olsson

De senaste veckorna har det rapporterats mycket om bråken i Svenska Akademien, vilket lett till att flera ledamöter och den ständiga sekreteraren Sara Danius har lämnat sina platser. Svenska Akademien har bland annat som uppgift att dela ut det världsberömda Nobelpriset i litteratur.

– Det är några som slutat nu, för det har varit väldigt bråkigt, säger Vincent.

– Det skulle hjälpa dem om de gick en kompispromenad. Man blir mer sams om man pratar. Det är inte så himla bra att bråka, man kan lika gärna lösa det så får alla det bättre, säger Ted.

Klass 3 C på Björkhagens skola. Foto: Emma-Sofia Olsson

Kung Carl XVI Gustaf har också varit inbladad i konflikten. Han är högsta beskyddare av Akademien, vilket innebär att han är den enda personen som kan ändra på Akademiens regler. Han har försökt hjälpa dem att bli vänner. Så här sa kungen då: "Alla problem är till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare. Låt det bara ta lite tid".
Men bråket som började redan i höstas och nyss blossade upp igen har varit svårt att lösa. Av 18 ledamöter är det bara 11 som sitter kvar, vilket har blivit en världsnyhet.

– Jag tror de skulle ha det lite lugnare i Akademien om de gjorde som oss, säger Ted.

”Jag tror de skulle kunna ha det lite lugnare i Akademien. Innan var det stökigt hos oss också, men efter promenaderna har det blivit bättre”, säger Ted, 9, till vänster. Här tillsammans med klasskompisen Vincent, 10. Foto: Emma-Sofia Olsson

Därför har klassen nu skrivit ett brev, där de bjuder in både Svenska Akademien och Kung Carl XVI Gustaf att följa med på en av deras kompispromenader, så att de kan bli sams igen. På en promenad är det lite lättare att prata än i ett klassrum - eller i Börshuset där Akademien sitter.

– Innan var det ganska stökigt hos oss med mycket bråk och nu är det lugnare. Vi bara pratade, pratade och pratade, för att lösa det, säger Ted.
SvD Junior följde med på en kompispromenad där de bland annat diskuterade det som hänt i Akademien. I klassrummet efteråt pratade klassen om vad de kommit fram till.

– De har varit dåliga på att hålla hemligheter i Akademien och skvallrat, råkat säga viktiga saker vidare, säger Edith.

De tycker inte att personerna i Akademien har haft så mycket respekt för varandra, och att de varit dåliga på att lyssna.

– Det är viktigt att de får lära sig om ansvar och att man ska ha respekt för varandra, säger Ted.

SvD Junior gick på kompispromenad med klass 3C på Björkhagens skola. De tror att det skulle vara en bra idé att ta till för Svenska Akademien så att de kan lösa sina problem.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 3

Klass 3 C på Björkhagens skola.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 2 av 3

”Jag tror de skulle kunna ha det lite lugnare i Akademien. Innan var det stökigt hos oss också, men efter promenaderna har det blivit bättre”, säger Ted, 9, till vänster. Här tillsammans med klasskompisen Vincent, 10.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X