Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Tre trösterika platser i ett härjat Stockholm

Miniatyrslott och jättevas – Rosendals slott med vasen i röd garbergsgranit är en plats som ger tröst.
Miniatyrslott och jättevas – Rosendals slott med vasen i röd garbergsgranit är en plats som ger tröst. Foto: Alexis Daflos/Kungliga Hovstaterna

Allt är ännu inte förlorat i ett Stockholm härjat av okänsliga krafter. Man kan finna tröst i ett säreget vägskäl, en jättevas bakom ett litet slott och ett droppande träd i brons.

Under strecket
Publicerad

Rosendalsvasen i parken vid Rosendals slott på södra Djurgården.

Foto: www.alamy.com Bild 1 av 3

Sigrid Fridmans fontän ”Det droppande trädet” på Spelbomskans torg.

Foto: Johan Fredriksson Bild 2 av 3

”Kentaur” på Observatoriekullen.

Foto: www.alamy.com Bild 3 av 3

Jag tänker: Stockholm, denna av okunnighet, historieförakt, profithunger, förstörelselusta och vilsna, människofientliga politiska beslut så härjade stad! I denna tidning har flera skribenter, bland dem Elisabet Andersson, Mats Wickman och Per Wästberg återkommande granskat, kritiserat och tagit avstånd från mycket av det som gjorts och görs i – och mot – vår huvudstads arkitektur och stadsrum. För min del ekar ständigt i minnet Lennart af Persens ord ”Man har mördat Klara!” Det är ett fullbordat faktum. Och med knapp nöd avvärjdes nyligen förstörelsen av miljön kring Asplunds stadsbibliotek. Hur nya Slussen kommer att bli när bygginfernot avslutats vågar jag inte tänka på.

Fast nu tänker jag inte skriva om vad som förstörts och fortfarande hotas i min barndomsstad. Utan om företeelser som finns kvar: tre platser som jag brukar söka upp just för att glädjas och tröstas och tänka: Allt är ändå inte förlorat!

Annons
Annons
Annons