Annons
X
Annons
X

Tre toppchefer borta på mindre än fyra månader

Beskedet att Göran Bronner lämnar Swedbank innebär att bankens samtliga tre tidigare toppchefer nu är borta; Michael Wolf, Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber. Med bara två veckor kvar till stämman blir frågetecknen allt fler. I stormens öga befinner sig ordförande Anders Sundström, allt mer ifrågasatt.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Göran Bronner, Magnus Gagner-Geeber och Michael Wolf. Foto: Bertil Ericson/TT & Torbjörn Persson & Anders Ahlgren

Göran Bronners snabba sorti spär på känslan av ett kaotiskt läge i Swedbank, som för bara något år sedan var både en stabil och ytterst lönsam bank.

Allt verkar ha gått snabbt. De senaste veckorna har Anders Sundström åkt runt på en investerarturné, med finanschefen Göran Bronner vid sin sida, och träffat analytiker och investerare i såväl Stockholm som London. Anledningen: att försöka lugna aktieägarna. Det behövdes i den situation som banken just nu befinner sig i.

Ett besked från Anders Sundström till deltagarna på mötena har varit att Göran Bronner blir kvar i banken. Många har blivit förvånande med tanke på de omdiskuterade fastighetsaffärerna, som Dagens Industri avslöjat, och som fått Finansinspektionen att inleda en granskning av banken. Den granskningen pågår ännu.

Annons
X

Men nu är läget alltså ett annat. Göran Bronner går omedelbart. Anders Karlsson, nuvarande chief risk officer, blir hans efterträdare och har utsetts till ny finanschef.

Foto: Linus Sundahl-Djerf

I mitten av december förra året meddelade banken att toppchefen Magnus Gagner-Geeber tvingas lämna sin tjänst. Det spekulerades i att de kontroversiella fastighetsaffärer som han och finanschefen Göran Bronner ägnat sig åt var orsaken. Det dementerades av banken men någon förklaring till den plötsliga avgången kom aldrig.

Nu kan SvD avslöja nya detaljer kring Gagner-Geebers sorti. Han ska, enligt flera av varandra oberoende källor, ha lånat en större summa pengar av en annan toppchef på banken under en längre tid.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Magnus Gagner-Geebers agerande i den privata lånehärvan – bland annat i form av ett olämpligt mejl när personen ifråga ville ha tillbaka sina pengar – fick dåvarande vd Michael Wolf att tappa förtroendet för Gagner-Geeber. Därför fick han, enligt SvD:s källor, lämna banken.

  Uppgifterna stämmer också överens med den bild som ordförande Anders Sundström gett till de anställda på ett möte, där han menade att det var Magnus Gagner-Geebers "oordnade ekonomi" som delvis låg bakom beslutet.

  Swedbanks förre vd Michael Wolf. Foto: Claudio Bresciani/TT

  Turbulensen i banken kulminerade när vd Michael Wolf fick sparken för en och en halv månad sedan. Anledningen ska ha varit missnöjdhet bland kunder och anställda, och till viss del ska även fastighetsaffärerna – som han godkänt – ha spelat in.

  Men skälet till att han fick gå på dagen är misstänkt insiderhandel. Ekobrottsmyndigheten, EBM, har inlett en förundersökning och för snart två veckor sedan förhördes en person från Swedbank – den som anses vara visselblåsaren.

  Michael Wolf har år 2013 och 2014 köpt aktier i Oniva Online Group, ett företag som ägnar sig åt internetmarknadsföring och att driva webbhotell. Bolaget hade fått lån av Swedbank och banken hade insyn i Onivas affärer. Det ska, enligt uppgift till SvD, ha ställts frågor om Michael Wolfs involvering i bolaget under förhöret med den så kallade visselblåsaren – som lär ha intygat att Wolf inte var involverad i hanteringen av Oniva Online Group.

  Michael Wolfs advokat Leif Gustafson säger sig ha krävt att hans klient ska bli förhörd så snart som möjligt.

  – Jag har inte fått något svar från åklagaren. Men jag hoppas att det blir denna vecka, säger han.

  – Det kan vara så att åklagaren inte heller har samlat på sig tillräckligt mycket bevis för att det ska bli förhör över huvud taget, fortsätter Leif Gustafson men tillägger att han ändå tror att det till slut blir av.

  – Michael Wolf vet fortfarande inte vad han är misstänkt för, han vet att det ska handla om insiderbrott, men inte vad han förväntas ha känt till eller vad för insyn de tror att han ska ha haft, säger Gustafson.

  Albin Rännar, chef för marknadsbevakning på Aktiespararna, tycker att situationen i banken är oerhört allvarlig just nu. Han nämner de båda utredningarna som pågår från myndigheterna, dels EBM, dels Finansinspektionen. Han påpekar att det är många frågetecken som behöver redas ut.

  – Det är minst två stora utredningar som pågår som ska utreda vad som hänt. Vi har en systemviktig bank som sparkat sin vd efter misstänkt marknadsmissbruksbrott. Hur det avskedet gick till råder fortfarande tvivel om: var styrelsen informerad, vem gjorde polisanmälan och på vilka uppgifter? frågar sig Albin Rännar.

  Vissa experter och advokater som hört av sig till SvD Näringsliv menar att ordförande Anders Sundström brutit mot aktiebolagslagen när han inte informerat hela styrelsen.

  – Styrelsen fattade beslut med fel information, säger Rännar upprört.

  FI:s utredning kring fastighetsaffärerna och vilka policyer som fanns på Swedbank pågår fortfarande. Victoria Eriksson, pressekreterare på FI, säger att man jobbar skyndsamt med utredningen. Men exakt när den är klar kan man inte svara på.

  – Tillräckliga resurser har allokerats och FI arbetar för att så snabbt som möjligt driva undersökningen framåt, säger hon.

  Albin Rännar menar att utgången av utredningen kan bli avgörande för hur man röstar på stämman.

  – Det är mycket märkligheter nu, två chefer som med ledningens och styrelseordförandes goda minne får göra affärer vid sidan om sina anställningar på banken och som innebär uppenbara intressekonflikter, säger han.

  SvD Näringsliv har tidigare pratat med flera aktieägare i Swedbank om hur de ska rösta på stämman och många uppger att de inväntar mer information innan de kan säga om de ska rösta för eller emot bankens ordförande Anders Sundström. Enligt uppgift till SvD kommer minst en av storägarna markera sitt missnöje mot Sundström genom att lägga ner sin röst vid valet av ordförande.

  Speciellt för den här stämman är en ny praxis som innebär att mindre aktieägare kan visa sitt missnöje genom att rösta emot enskilda ledamöter.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons

  Göran Bronner, Magnus Gagner-Geeber och Michael Wolf.

  Foto: Bertil Ericson/TT & Torbjörn Persson & Anders Ahlgren Bild 1 av 3
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 2 av 3

  Swedbanks förre vd Michael Wolf.

  Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X